Surströmmingsskivan hotad: "Kan inte garantera någonting"

Hans surströmming rankas som en av landets bästa i många stora tester. Nu vet inte uppländske fiskaren Lars-Ivan Hållstrand om han kan garantera någon surströmming i år. Utfiskning är en bidragande orsak.

Lars-Ivan Hållstrands surströmming rankas som en av landets bästa i många stora tester. Nu vet inte uppländske fiskaren om han kan garantera någon surströmming till sina kunder i år.

Lars-Ivan Hållstrands surströmming rankas som en av landets bästa i många stora tester. Nu vet inte uppländske fiskaren om han kan garantera någon surströmming till sina kunder i år.

Foto: Jeanina Santiago

Östhammar2024-05-21 05:00

– Det har aldrig varit så dålig tillgång på strömming som i år. Jag säger samma sak till dig som till alla andra – jag vet inte om jag kan garantera någon surströmming till premiären i augusti, förklarar Lars-Ivan Hållstrand, fiskare från Hästskär på Hållnäshalvön.

undefined
Lars-Ivan Hållstrands surströmming rankas som en av landets bästa i många stora tester. Nu vet inte uppländske fiskaren om han kan garantera någon surströmming till sina kunder i år.

Fisket finns i hans gener då han är den tredje generationens yrkesfiskare i familjen Hållstrand.

Men att producera surströmming är däremot en relativt ny företeelse som han "bara" hållit på med i 19 år. Lars-Ivan Hållstrand har fått stor uppmärksamhet och han har vid flera tillfällen fått höga betyg och vunnit flera nationella priser för sitt sätt att göra surströmmingen.

– Tidigare år har man kunnat förboka min surströmming –  den möjligheten har jag plockat bort nu. Det här är det sämsta året någonsin som jag varit med om när det gäller tillgången på strömming.

undefined
Lars-Ivan Hållstrand säljer sin surströmming i huvudsak i Uppland och Gästrikland men han har kunder även uppe i Norrland, bland annat i Vilhelmina.

Ett perspektiv på hans strömmingsfiske är att han för tio år sedan drog upp 15 till 20 ton strömming under ett år. Den siffran är sjunkit rejält nu.

– Fick jag upp 500 kilo på ett fiskeuppdrag då blir det i bästa fall 50 kilo nu – i många fall mycket mindre. Jämför man med förra året har fångsterna också blivit mindre, säger han.

Förra året sålde han någonstans mellan 1 500 till 2 000 burkar surströmming (varje burk väger 475 gram). 

Hur mycket kommer du att sälja i år?

– Det är omöjligt att säja. Jag säljer det jag får ihop, men jag vågar inte lova någonting, man får hålla ögonen öppna i augusti om det finns någon surströmming, säger Lars-Ivan Hållstrand.

undefined
Lars-Ivan Hållstrand har sett sina fångstvolymer av strömming minska rejält de senast tio åren. Bara mellan i år och förra året är deten viss skillnad i volym.

Hos en av landets största surströmmingsproducenter – Oskars surströmming i Sundsvall – delar man Lars-Ivan Hållstrands bild när det gäller strömmingsbristen. Det har gjort att man inte producerar tillräckligt mycket surströmming för att möta den efterfrågan som finns.

Både Lars-Ivan Hållstrand och Östhammarsfiskaren Tom Sundell menar att de stora mängder strömming som tagits av stora fisketrålare i Bottenhavet och Östersjön de senaste åren är den främsta orsaken till utfiskningen, men även sälen och skarven har en viss påverkan. 

Sundell menar att det förbud mot trålfiske som finns i dag utanför den uppländska kusten är bra, men han konstaterar också:

– Men det behöver vara långvarigt stopp för att strömmingen ska få återhämta sig. Även en översyn av fiskekvoterna är ett måste.

undefined
Östhammmarsfiskaren Tom Sundell menar att det krävs ett långvarigt stopp för trålarfiske utanför den uppländska kusten för att strömmingen ska kunna återhämta sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!