Oro bland Upplands fiskare – trålarna hotar maten på bordet

Från fyra ton till några hundra kilo strömming per dygn. Förändringen på 30 år är enorm för Östhammarsfiskaren Tom Sundell. ”Den lokala livsmedelsförsörjningen är hotad”, säger han.

EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) och Tom Sundell i samtal på bryggan vid hans båt Fälön om det akuta och allvarliga strömmingsläget i Östersjön. Emma Wiesner medger att det krävs ytterligare åtgärder för att säkra strömmingens framtid.

EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) och Tom Sundell i samtal på bryggan vid hans båt Fälön om det akuta och allvarliga strömmingsläget i Östersjön. Emma Wiesner medger att det krävs ytterligare åtgärder för att säkra strömmingens framtid.

Foto: Kjell Sjöberg

Östhammar2024-05-08 11:00

Nyheten i korthet

  • Östhammarsfiskaren Tom Sundell varnar för en potentiell livsmedelskris i Östhammar och andra orter där småskaligt fiske bedrivs, på grund av industriell trålning längs den uppländska kusten.
  • Sundell träffade EU-parlamentarikern Emma Wiesner för att diskutera fiskefrågor. Han beskrev en bild av allt färre och mindre fiskar och vatten som blir utfiskade av industriella trålare.
  • Forskaren Johan Gilljam på Sveriges Lantbruksuniversitets kustvattenlaboratorium i Öregrund instämmer med Sundell och pekar på stora fiskekvoter och miljöproblem som huvudorsaker till minskat fiskebestånd.

Med en månad till EU-valet var EU-parlamentarikern och centerpartisten Emma Wiesner på plats i Öregrund på tisdagen för att prata fiskefrågor med fiskare och forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) kustvattenlaboratorium.

undefined
EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) och Tom Sundell i samtal på bryggan vid hans båt Fälön om det akuta och allvarliga strömmingsläget i Östersjön. Emma Wiesner medger att det krävs ytterligare åtgärder för att säkra strömmingens framtid.

Tom Sundell och ett par fiskekollegor mötte parlamentarikern och beskrev en bild med allt färre – och mindre – fiskar och vatten som blir utfiskade av industriella trålare längs med den uppländska kusten.

– Vi är på väg mot en situation där vi under vissa situationer i världen kan hamna i en livsmedelskris här i Östhammar och på andra orter där det finns småskaligt fiske – och där stora trålare håller till i vattnet en bit utanför kusten, säger Tom Sundell från Fälön i Östhammars skärgård.

Han menar att omfattande fiskande med industriella trålare mer eller mindre dammsugit havet utanför den uppländska kusten på den större strömmingen. Den fisken är viktig för havets ekosystem när det gäller reproduktion, som föda för andra fiskar som gädda och abborre och som konsument av spiggen.

– För 20, 30 år sedan gick det sju strömningar på kilot i dag går det 14 stycken. Det säger någonting om vad som hänt med fisken här och vilka effekter det har gett. I dag fiskar vi strömmingsungar som inte växt till sig, förklarar Tom Sundell.

undefined
Fiskaren Tom Sundell vittnar om svårigheten att hitta strömming i havet utanför Östhammar och Öregrund samt andra håll längs med den uppländska kusten. Trålarfisket är orsaken till att strömmingen blivit en bristvara.

Den bild som Tom Sundell tecknar delas av forskaren Johan Gilljam på SLU. Han pekar på flera orsaker, men menar att framförallt trålarfisk med stora uttag, utanför den uppländska kusten, är en huvudorsak till det minskade beståndet av strömming.

– Men även säl, skarv och miljöproblematik påverkar, säger han.

Emma Wiesner är Sveriges enda representant i Europaparlamentets fiskeriutskott. Hon förklarar att man från svenskt håll tidigare kritiserat bottentrålningen.

Men har ni gjort tillräckligt i utskottet?

– Här behöver både jag, men även den svenska riksdagen, agera, säger Emma Wiesner och fortsätter:

– Det behövs ett rejält Östersjöpaket om vi ska äta hållbar fisk från Östersjön i framtiden. Det krävs massor med åtgärder och det mest akuta hotet är de storskaliga industritrålarna som dammsuger havet, men det handlar även om miljögifter.

Både hon och Tom Sundell är nöjda med att EU nu stoppat trålare att fiska i det som kallas område 29 (Ålands hav och söder om Östhammars skärgård).

undefined
Den armanda av fiskebåtar som finns i Öregrund.

– Men det behöver vara långvarigt stopp för att strömmingen ska få återhämta sig. Även en översyn av fiskekvoterna är ett måste, säger Tom Sundell.

Björn Eklund driver Stora Risten fisk i Öregrund. Han ger ytterligare ett perspektiv på läget i havet. Han lever på att ta hand om och förädla den fisk som Tom Sundell drar upp.

– Vi vill ju att graden lokal fisk ska vara så stor som möjligt. Det handlar om att säkra den fiskeverksamhet som finns här, men det finns även ett miljöperspektiv och det är att vi undvika långa transporter med lokal fisk, säger Björn Eklund.

undefined
Öregrundföretagaren Björn Eklund köper upp och förädlar fisk. Han omsätter 60 till 70 miljoner kronor. Cirka 5 procent av försäljningen kommer från lokalt uppdragen fisk.

Hans företag omsätter någonstans mellan 60 och 70 miljoner kronor årligen. Av omsättningen kommer en försvinnande liten del från lokal fisk som han säljer.

– I dag är den lokala fisk vi köper in och säljer cirka fem procent. Övrigt köper vi in från bland annat Norge och förädlar här och säljer vidare, säger han.

Vilken nivå skulle du vilja ligga på?

– En önskan skulle vara att ligga på femtio procent – men i dag är det ouppnåelig siffra, säger Björn Eklund.

undefined
Samtal i styrhytten.
undefined
Tom Sundell (till vänster) sin båt Fälön.
undefined
Fiskebåten Fälön är Tom Sundells.
undefined
Fiskeutrustning redo för att användas vid fiske.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!