Kommunens ekonomi är i gungning. Enligt budgeten ska kommunen när 2024 är slut gå plus med knappt 24 miljoner kronor, men det ser ut att bli tufft. Faktum är att man inte alls följer budgeten.
Enligt den senaste ekonomiska prognosen kommer kommunen göra ett underskott på minus 57 miljoner kronor. Skillnaden jämfört med budget är alltså över 80 miljoner kronor och det skulle i sådana fall bli första gången sedan 2003 som kommunen går back.
– Den stora anledningen är inflationen. Vår enskilt största kostnad just nu är ökade pensionskostnader som drivs upp av inflationen, säger Fabian Sjöberg (M), kommunalråd.
Enligt prognosen blir pensionskostnaderna 23 miljoner högre än budget. Pensioner förklarar alltså inte hela underskottet.
– Det var en dyr och lång vinter vilket gjorde att kostnaderna för snöröjning drog i väg. Vi ser också att energikostnaderna är högre än tidigare, säger Fabian Sjöberg.
Han pekar på att kommunen inte hunnit justera sina internhyror i tillräcklig omfattning och hänvisar bland annat till den strid man har med fjärrvärmebolaget Nevel och som fortfarande inte är avgjord. Bolaget höjde priset för fjärrvärme med drygt 30 procent vilket för kommunen innebär tiotals miljoner.
– Mycket av underskottet ligger bortom det kommunen själv kan styra över.
I våras när ni presenterade budgeten för 2025 sa du att vi närmar oss ett normalläge och det var dags att sänka skatten?
– Det ser fortfarande bra ut. Nästa år pekar alla prognoser på att räntor och energipriser stabiliseras och avsättningarna för pensioner kommer minska med över 50 miljoner kronor. För en kommun av vår storlek innebär det stor skillnad.
Hade ni inga prognoser inför 2024?
– Den senaste prognosen vi fick för pensionskostnader var 30 miljoner högre än den tidigare. Vi har helt enkelt inte fått så bra prognoser som vi hade behövt.
Klarar kommunen ett underskott på nästan 60 miljoner?
– Vår målsättning är så klart att åtminstone komma över nollan. En prognos är inte ett bokslut.
Han lyfter bland annat att kommunen har ett upparbetat överskott, en pensionsfond man kan ta pengar från och att man kan utnyttja den så kallade resultatutjämningsreserven.
Men oppositionsrådet Lisa Norén (S) är kritisk till hur det politiska styret i Östhammar hanterar pengarna.
– Jag är orolig. Om den här prognosen står sig kommer hela kommunens ekonomi köras i botten. Det kommer leda till uppsägningar och drabba framför allt våra barn och våra äldre.
Vad beror underskottet på enligt dig?
– Styret har struntat i att ge verksamheterna rätt förutsättningar och inte förankrat budgeten i verkligheten. Det här går inte bara att skylla på att det är ett kämpigt ekonomiskt läge för alla, för det är ingen nyhet.
I våras pekade prognosen på underskott, borde ni som opposition inte skrikit högre redan då?
– Vi har haft en förhoppning att styret skulle få rätsida på ekonomin. Men redan när budgeten togs förra året varnade vi för att den inte gav verksamheterna rätt förutsättningar. Men att man nu går mot ett så här stort underskott och tömmer de reserver kommunen byggt upp under tidigare år hade jag inte väntat mig, säger Lisa Norén.
Men Fabian Sjöberg låter inte lika orolig som oppositionen.
– Vi gör nu ett omfattande arbete för att stärka ekonomin. Vi ser över alla våra investeringar och vad som driver upp kostnaderna. Jag är säker på att hela kommunen nu kommer hjälpas åt och se till att vända det här, säger Fabian Sjöberg.