Skolans budget räckte inte – kan drabba elevhälsan

Frösåkersskolan brottas med ett oväntat miljonunderskott. Nu undersöker skolledningen olika vägar för att komma till rätta med problemet. På kort sikt drabbar det elevhälsan.

Barn- och utbildningschefen Christina Stenhammar säger att skolan arbetar för att  sparåtgärderna inte ska drabba barnen.

Barn- och utbildningschefen Christina Stenhammar säger att skolan arbetar för att sparåtgärderna inte ska drabba barnen.

Foto: Angie Gray

Östhammar2022-09-17 06:56

Budgeten för nya Frösåkersskolan i Östhammar har övertrasserats med över en miljon kronor, eftersom skolan haft stora behov under 2022. Nu måste skolledningen hitta vägar att balansera budgeten, helst utan att det drabbar eleverna alltför mycket.

I det första skedet får det konsekvenser för elevhälsan på skolan. I höst kommer en medarbetare lämna sitt deltidsuppdrag och skolledningen väntar nu med beslutet om tjänsten ska tillsättas. 

undefined
Frösåkersskolan hade stora problem med trakasserier och oro bland vissa elevgrupper i våras. Nu väntas besparingar efter att skolans stora behov grävt hål i budgeten.

Men det sparar bara pengar på kort sikt, ytterligare åtgärder måste till för att vända utvecklingen.

– Vi håller nu på att titta djupare på ekonomin i syfte att identifiera effektiviseringar som inte påverkar kvaliteten i verksamheten. Vi vill helst inte plocka bort rena lärartjänster, eller slå ihop klasser, säger skolchef Christina Stenhammar.

De senaste sparåtgärderna har uppmärksammats av föräldrar med barn på skolan, som ifrågasätter neddragningar på just elevhälsan. 

– Jag är orolig för att mitt barn inte kommer att få den hjälp det behöver. Varför gör de så här, när de haft så stora problem tidigare, undrar en förälder. 

– I våras talades det om handlingsplaner för att vända mobbing och lindra oro i klasserna. Det här beskedet gör ju inte problemen mindre, fortsätter hen.

Frösåkersskolan har haft en utmaning inför höstterminen med att vända den negativa utvecklingen med oro och kränkningar, som det larmades om i våras. Man konstaterade då att det troligen berodde mycket på avsaknaden av skolgård på den nybyggda skolan. Eleverna stannade inomhus på rasterna och det blev för trångt och oroligt.

undefined
Frösåkersskolans skolgård var inte klar när eleverna flyttade in i den nybyggda skolan. Det anses ha bidragit till oron.

– Nu är skolgården nästan klar och det ser bättre ut. Kränkningarna har gått ned under höstterminen, säger Christina Stenhammar.

Men är inte just elevhälsan viktig i sådana lägen?

– Det är inget som är klart än, vi arbetar med frågan och kan mycket väl komma fram till att vi måste behålla elevhälsan som den ser ut i dag. Men man ska också komma ihåg att Frösåkersskolan inte sticker ut som en skola med färre resurser än liknande skolor i Sverige. 

Frösåkersskolan har tillgång till en skolsköterska, en kurator (i dag 1,6), två specialpedagoger, två speciallärare samt en psykolog som man delar med flera andra skolor.  

Det finns ingen exakt deadline för när åtgärderna ska vara i hamn, men den nya budgeten för sektor bildning ska vara på plats i början av oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!