Länsstyrelsen vill stoppa Dannemora gruva

Kommer den "grönaste gruvan" leva upp till miljöbalkens krav på allt från bullernivåer till vattenhantering? Ja, menar bolaget. Nej, menar länsstyrelsen. Nu avgör domstolen.

Rundturen kring gruvområdet är en del av huvudförhandlingen om gruvan ska få miljötillstånd.

Rundturen kring gruvområdet är en del av huvudförhandlingen om gruvan ska få miljötillstånd.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-05-11 19:07

Mark- och miljödomstolen har lämnat Nacka och åkt hela vägen till Dannemora i Uppland. På huvudförhandlingens tredje och avslutande dag ska domstolen genomföra syn i Dannemora gruva. På plats denna torsdag finns ett 30-tal personer.

undefined
Rättens ordförande rådman Erika Ekman informerar om vad som ska hända under dagen.

Förhandlingen, som startar med så kallad syn och fortsätter på eftermiddagen i Folkets hus i Österbybruk, leds av rådman Erika Ekman. Med under dagen är delar av företagsledningen i gruvbolaget Dannemora Iron och åtta representanter för Länsstyrelsen i Uppsala län. Länsstyrelsen blir tillsynsmyndighet i händelse av gruvstart.

Det hela handlar om tillstånd enligt miljöbalken för att få bedriva gruvverksamhet, en förutsättning för att Dannemora gruva ska kunna återstartas.

Gruvbolagets vd Christer Lindqvist bjuder in till en busstur runt gruvområdet på förmiddagen.

– Nu avgörs det och vädret är med oss, säger han och lyfter blicken mot den knallblå himlen som bildar en effektiv kontrast mot den slitna grå gruvlaven.

undefined
Christer Lindqvist, vd för Grangex, ser framför sig att gruvan kommer få sitt miljötillstånd.

Alla får varsin gul signalväst och kliver ombord. På givna platser längs rutten töms bussen på sina passagerare. Särskilt intresse visas de ställen där gruvbolaget kommer att hantera vattenflödena, först vid tömningen av gruvan under förberedelsetiden, sedan i samband med driften.

– Det känns bra att få visa runt så här, jag tror att man får mycket större förståelse för sakfrågan när man ser det på plats, säger Dannemora Irons platschef Stig Johansson.

undefined
Christer Lindqvist, vd för Grangex, tillsammans med delar av de experter och jurister som deltog vid huvudförhandingens sista dag.

I det här fallet har mark- och miljödomstolen bestämt att syn ska hållas.

– Det är en god hjälp för oss i förståelsen av målet, att se hur det ser ut på plats. Syn görs ofta i fall där det handlar om miljöfarlig verksamhet och där påverkan på vatten kan ske, säger rådman Erika Ekman.

undefined
Rättens ordförande rådman Erika Ekman.

Påverkan på vattendragen är den kritiska delen i förhandlingen, där länsstyrelsen har synpunkter på referenspunkten vid Sundbroån. Gruvbolaget Dannemora Iron vill utgå från den vattenkvalitet som uppmäts i dagsläget och anser sig kunna rena utsläppsvattnet över dagens kvalitetsnivå. 

undefined
Hur vattnet i bland annat Sundbroån kommer att påverkas är en av länsstyrelsens avgörande frågeställningar.

Länsstyrelsen påpekar att vattendragen närmast gruvan redan är förorenade. Grundvattnet som ska pumpas ut kommer att tömmas ut i Sundbroån och då menar länsstyrelsen att nivån riskerar stiga, brädderna översvämmas och förorenat vatten spridas vidare till Sundbroån och Fyrisån. Det ställer strängare krav på vilka utsläpp som kan göras, för att ge förorenade vattendrag chansen att återhämta sig.

undefined
Ett 30-tal personer deltog i den syn som genomfördes under torsdagen.

Gruvans påverkan på djurliv tas också upp under förhandlingen. Backsvalor, vattensalamandrar och fladdermöss finns med bland djur som kan vara hotade. Bland annat diskuteras hur de fladdermöss som övervintrar i gruvgångarna ska värnas. Gruvbolaget går med på att skapa ett övervakningsprogram för fladdermössen.

undefined
Rundturen kring gruvområdet är en del av huvudförhandlingen om gruvan ska få miljötillstånd.

Under förhandlingen diskuterades flera villkor för verksamheten, bland annat åtar sig bolaget att motverka störande damm, stoft och buller, samt begränsa tiderna för sprängningar.

Dagen avslutas med att parterna sammanfattar sina ståndpunkter. Länsstyrelsens kritik vad gäller risken för att förorenat vatten sprids kvarstår och myndigheten menar att ansökan ska avslås.

undefined
Sista delen av huvudförhandingen hölls i Folkets hus i Österbybruk.

Länsstyrelsen lade i sista stund fram krav på en säkerhet på 75 miljoner kronor för att säkra eventuella saneringar om gruvan går i konkurs. Vis av skadan från tidigare bolags konkurs.

Nu är det upp till mark- och miljödomstolen att fatta beslut. Dom väntas falla 22 juni.

Vill starta 2025

"Dannemora ska bli den första producenten av högkvalitativt järnmalmskoncentrat inom Europeiska unionen, med det minsta koldioxidavtrycket." Så beskriver bolaget Grangex Dannemora sitt projekt.

Gruvans livslängd: 11 år

Totala investeringar på 11 år: Runt 2 miljarder kronor.

Produktion: cirka 1,1 miljoner ton 68-procentig järnmalmskoncentrat per år.

Gruvbrytningen väntas sysselsätta minst 125 personer och gruvstarten beräknas i dagsläget ske någon gång under 2025.

Källa: grangesbergexploration.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!