Länsstyrelsen i Uppsala står fast vid synpunkten att gruvdriften i Dannemora inte kan meddelas tillstånd. Myndigheten har skickat vidare sitt remissvar till mark- och miljödomstolen, som ska hålla huvudförhandling om Dannemora Irons ansökan om miljötillstånd i maj.
Framför allt tolkar gruvbolaget och länsstyrelsen miljökvalitetsnormerna olika. Trots att Dannemora Iron inkommit med nya redogörelser för hur vattenreningen ska gå till när vattnet som finns i gruvan ska pumpas ut, är länsstyrelsens miljöexperter inte nöjda.
Vattendragen närmast gruvan är redan förorenade i dag. När grundvattnet ska pumpas ut, för att malmen ska gå att bryta, kommer vattnet att tömmas ut i Sundbroån. Då menar länsstyrelsen att nivån riskerar stiga, brädderna översvämmas och förorenat vatten kan då spridas vidare till Sundbroån och Fyrisån.
– Då behövs strängare krav på vilka utsläpp som kan göras. Avsikten är att vi ska se till att behålla god kvalitet i de vattendrag som mår bra idag, och att vi ska ge de vatten som inte mår bra möjlighet att återhämta sig, säger Kjersti Wik, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.
Gruvbolaget Dannemora Iron ger sin syn på saken och menar att reningen i samband med att gruvan ska tömmas på vatten kommer att vara tillräcklig.
Christer Lindqvist, vd för Dannemora Iron, säger att bolaget kommer att utveckla svaren ytterligare och skicka in dem till mark- och miljödomstolen.
– Vi vill ha en konstruktiv och bra dialog med länsstyrelsen i detta. Men det är domstolen som avgör. Vi får diskutera det vidare under förhandlingen i maj, säger han och efterlyser samtidigt en konstruktiv inställning från länsstyrelsens sida.
– Vårt mål är att bli först med en grön gruva, där vi bidrar till klimatnyttan genom att ge förutsättningar för att stålindustrin ska kunna ställa om. Den här typen av näringslivsutveckling är viktig för Sverige och det borde också ha betydelse för inställningen till våra planer, säger han.
Gruvan tog ett jättekliv närmare nystart i mars då det blev klart att det multinationella gruvbolaget Anglo American går in som finansiär garant för järnmalmsproduktionen.
– Det är en kvalitetsstämpel som heter duga. Nu hoppas vi på ja från mark- och miljödomstolen också, så att vi kan sätta igång, säger Christer Lindqvist.