Krav på svar om gruvans gifter – och fladdermöss

Planerna på återstart av Dannemoragruvan reser frågetecken kring miljögifter i vattendragen, men kan vara rena presenten till taigafladdermusen. I maj ska miljöansökan nagelfaras.

Dannemora gruva återsuppstår och med det följer en rad utredningar och ansökningar. Bland annat har man utrett hur gruvdriften påverkar de 10-11 fladdermusarterna som lever under jord.

Dannemora gruva återsuppstår och med det följer en rad utredningar och ansökningar. Bland annat har man utrett hur gruvdriften påverkar de 10-11 fladdermusarterna som lever under jord.

Foto: Catrin Pihl/JOHNNY PALMÉR

Östhammar2023-04-08 05:00

Den 9–12 maj håller mark- och miljödomstolen huvudförhandling om gruvbolaget Dannemora Irons ansökan om tillstånd för vatten och miljöfarlig verksamhet.

Inför prövningen har långt över 100 sakägare och myndigheter med olika koppling till gruvverksamheten fått säga sitt.

undefined
I maj hålls huvudförhandling i mark- och miljödomstolen, sedan får Dannemora Iron vänta på beskedet: Ja eller nej till miljötillstånd.

Mest kritisk har länsstyrelsen i Uppsala län varit.

Länsstyrelsen ser ett "omfattande kompletteringsbehov av ansökan". Myndigheten saknar beskrivningar och analyser i underlaget.

Gruvbolaget har skickat in nya kompletteringar. Nu återstår att se om länsstyrelsen är nöjd med svaren eller inte. UNT har varit i kontakt med Kjersti Wik, en av handläggarna i ärendet, som ber att få återkomma när de hunnit titta på svaren.

Det länsstyrelsen skjuter in sig på är bland annat utsläppet av vatten från gruvan. Framför allt under processen då gruvan töms på vatten, inför själva starten.

Det som pumpas ut hamnar i Gruvsjön–Fyrisån–Sundbroån och länsstyrelsen vill ha försäkringar om att gruvbrytningen inte innebär en "otillåten försämring av Fyrisån–Sundbroåns ekologiska och kemiska status". Gruvbolaget menar å sin sida att de har ett reningssystem som håller måttet. 

undefined
Gruvlaven tornar upp sig som ett riktmärke över Dannemorabygden. Nu hoppas Dannemora Iron, dotterbolag till Grangex, att de ska få klartecken till start.

Runt gruvan finns redan i dag höga halter av miljögifter, exempelvis arsenik och kadmium, efter tidigare gruvdrift och gruvbolaget menar att det gör det svårt att inte överskrida gränsvärdena. 

Länsstyrelsens synpunkt är att de gamla föroreningarna inte kan räknas som en "naturlig bakgrundshalt".

Länsstyrelsen ville också veta mer om hur gruvdriften kommer påverka fladdermössen som lever i gruvgångarna, en idealisk plats för dem att övervintra på.

undefined
Olika arter av fladdermöss sover sin vinterdvala i Dannemora gruva. En inventering visar att de troligen inte kommer störas särskilt mycket av gruvbrytningen, om den kommer igång.

Dannemora Iron anlitade Pelagia, ett miljökonsultföretag från Umeå, som nyligen blev klar med en fladdermusinventering, som de genomfört i gruvan under hösten 2022 och vintern 2023. Deras slutsats är att det troligen finns 10–11 arter i gruvan, bland andra har de identifierat nordfladdermus, vattenfladdermus, brunlångöra samt Sveriges minsta arter mustasch- och taigafladdermöss.

Miljökonsulterna konstaterar att den planerade gruvdriften inte behöver vara rakt av negativ. Tvärtom säkerställer gruvdriften att vattennivån hålls nere i gruvan så att fladdermössen kan hitta in till sin vinterdvala.

Huvudförhandlingen, som alltså beräknas ta fyra dagar, hålls i Nacka tingsrätt, men det kommer också göras så kallad syn på plats i Dannemora.

Gruvstart planeras 2025

"Dannemora ska bli den första producenten av högkvalitativt järnmalmskoncentrat inom Europeiska unionen, med det minsta koldioxidavtrycket." Så beskriver bolaget Grangex Dannemora sitt projekt.

Gruvans livslängd: 11 år

Totala investeringar på 11 år: Runt 2 miljarder kronor.

Produktion: cirka 1,1 miljoner ton 68-procentig järnmalmskoncentrat per år.

Gruvbrytningen väntas sysselsätta minst 125 personer och gruvstarten beräknas i dagsläget ske någon gång under 2025.

Källa: grangesbergexploration.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!