Krafttag för bättre hemtjänst: "Ska bli bäst i Sverige"

Östhammar ska bli en av Sveriges bästa hemtjänstkommuner. Ambitionsnivån är hög när ett helt nytt arbetssätt med fokus på ökad personalkontinuitet lanseras.

Sabina Ståhl (KD) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden och har själv en bakgrund inom hemtjänsten.

Sabina Ståhl (KD) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden och har själv en bakgrund inom hemtjänsten.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-12-19 16:30

Östhammar har stora utmaningar med en åldrande befolkning och stora ekonomiska underskott inom hemtjänsten. Nu väljer den politiska majoriteten i kommunen att agera.

I dag träffar en brukare i genomsnitt 20 olika personer under en tvåveckorsperiod.

– Siffrorna för kommunen har gått åt fel håll. Vi är bland de sämsta i Sverige, så kan vi inte ha det, säger Sabina Ståhl (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I snart ett år har förvaltningen arbetat med att ta fram ett nytt arbetssätt. Det bygger på att organisationen delas in i mindre grupper. Måltalet för nästa år är att varje brukare ska träffa 14 personer under en tvåveckorsperiod.

– Vi lägger ribban högt. Vi vill visa tydligt att vi ska bli en av de bästa kommunerna i Sverige när det kommer till äldrevård. Färre anställda som "springer" hemma hos brukaren innebär större trygghet. Personal som har koll på detaljer och känner just den brukaren ökar kvaliteten på vården, säger Sabina Ståhl.

Hon tror att det nya arbetssättet även kommer göra jobbet lättare för de anställda.

undefined
I dag är Östhammars kommun en av de sämsta kommunerna i landet när det gäller personalkontinuitet i hemtjänsten. Målsättningen är nu att bli en av de 25 bästa i landet.

– Mindre team med ansvar för ett mindre geografiskt område skapar möjligheter för medarbetaren att växa och ta större ansvar när man kan sina brukare.

Verksamheten har fått tydliga uppdrag om att arbeta aktivt med rekrytering och kompetensutveckling för att varje grupp ska bli mindre sårbar. Arbetssättet ställer också höga krav på planering och schemaläggning.

– Det här är ett helt annat arbetssätt som ställer stora krav på verksamheten. Vi har lagt mycket tid på att förankra det här hos personalen och jag upplever att de flesta ser positivt på den här förändringen.

Hemtjänsten går med underskott, vad kommer det här nya arbetssättet att kosta?

– Vi skjuter inte till några pengar i det här läget. Vi kommer behöva följa det här noggrant framöver och jag utesluter inte att vi kommer behöva skjuta till ytterligare pengar i ett senare läge. Men jag är också övertygad om att vi kan hämta hem mycket, exempelvis genom att stressen minskar bland de anställda vilket minskar antalet sjukskrivningar, säger Sabina Ståhl.

För att sporra personalen har vård- och omsorgsnämnden beslutat om två premier. Den hemtjänstenhet som i oktober nästa år har gjort den bästa procentuella förbättringen och den enhet som lyckas åstadkomma bäst personalkontinuitet generellt får 25 000 kronor var till personalfrämjande ändamål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!