Bageriet fick ny ägare – sen brann ugnen

Roslagsbröd i Gimo har fått ny ägare. Men just nu står produktionen stilla eftersom ugnen var nära att brinna upp i november. Så alla som letar efter det karaktäristiska julknäcket får söka förgäves.

Roslagsbröd i Gimo har fått ny ägare. I oktober tog Rickard Holmström över. Han driver också Bagarboden i Grisslehamn.

Roslagsbröd i Gimo har fått ny ägare. I oktober tog Rickard Holmström över. Han driver också Bagarboden i Grisslehamn.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-12-17 19:00

I oktober sålde ICA-handlarna Jonas Jansson och Christoffer Mårelius verksamheten till kaféägaren Rickard Holmström. En månad senare var det ytterst nära att ugnen satte eld på hela huset – igen.

– Vi drabbades av ett elfel som gjorde att värmen var på hela natten, ugnen blev överhettad och delar av metallen smälte. Så nu har vi rivit allt och murar just nu om hela ugnen, säger han.

undefined
Rickard Holmström är ny ägare till Roslagsbröd i Gimo.

Hur nära totalbrand var ni?

– Väldigt nära, brandlarmet hade startat, men vi hann upptäcka det i tid och kunde stänga av, säger Rickard Holmström.

Det är inte första gången det är nära härdsmälta i Roslagsbröds gamla lokaler. För ett år sedan var scenariot detsamma, produktionen stod stilla i flera veckor, medan arbetet med att reparera ugnen pågick. Att laga bakugnen är inget man gör snabbt, eftersom den är inbyggd i huset.

– Det är väldigt gamla lokaler och maskiner, som har anpassats eftersom. Vi skulle så klart vilja göra mer, men ekonomin tillåter inte det just nu. Däremot hoppas vi kunna öka produktionen efter årsskiftet. Kanske köra två arbetslag i alla fall, säger Rickard Holmström.

Han är annars kaféägare och driver bland annat Bagarboden i Grisslehamn. Att ta över en hel brödfabrik ser han som en rolig utmaning.

– Nu får jag lära mig något nytt! Det är en spännande bransch med många möjligheter. Och jag vet att Roslagsbrödet är en uppskattad produkt i lokala butiker, men även på andra håll i landet. 

undefined
Pernilla Söderberg har fått byta bakandet mot allmänt fix medan murarna fixar en ny ugn. "Efter nyår kommer vi börja baka igen!", säger hon.

Medan murarna jobbar för högtryck för att först riva den gamla och sedan mura upp en ny ugn, stökar de sex anställda runt i lokalerna i väntan på skarpt läge.

– Vi pysslar med det vi kan, städar och lagar maskiner, säger Pernilla Söderberg, mångårig anställd på Roslagsbröd. 

Hon hoppas på att kunna börja knåda nya degar direkt efter årsskiftet. 

– Vi missar ju julbakandet nu, men kanske kan vi ta oss i kragen och få till en extra stor produktion till påsk. Folk skriker efter Roslagsbröd, säger hon.

För den nye ägaren är det förstås ljuv musik. Rickard Holmström hoppas att produktionen av de tre vanligaste sorterna Värdshusknäcke, Mellanknäcke och Ärildsknäcke ska komma igång i början av januari.

Förhoppningsvis har man undanröjt brandfaran också inför framtiden.

– Ja nu gör vi detta grundligt, för att säkerställa att det inte händer igen, säger Rickard Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!