Det ligger en mättad doft av mjöl i de gamla lokalerna. Vi har knappt hunnit ur bilen innan bagarnestorn Tarmo Kemppainen tittar ut genom bakdörren. Hela hans väsen är täckt med det vita pudret. Han är den av de sex anställda som hållit ut längst, i 43 år.
– Det är ju bra människor här, säger han och får det att låta mycket självklart.
Bageriet har sett i princip likadant ut under hela hans arbetsliv. Huvudprodukten har också varit mer eller mindre densamma, knäckebröd med tuggmotstånd.
I år firar Roslagsbröd i Gimo 100 år. Eller firar var kanske för mycket sagt. Något jubileumspartaj är icke inplanerat.
– Nej, när elpriset drog iväg blev det tufft, det är en mycket elintensivbransch detta, så då vågade vi inte jubla. Nu känns det lite bättre, hittills har hösten varit varm och elpriset någorlunda i fas, säger vd Jonas Jansson.
Han är en av två ägare till brödfabriken. September 2020 räddades verksamheten i sista stund av två Ica-handlare, om de inte trätt in hade ugnen stängts av för gott.
Jonas Jansson driver även Ica Kryddan i Norrtälje och hans kompanjon Christoffer Mårelius som finns på Ica i Gimo, är ordförande i bolagsstyrelsen.
– Vi känner varandra, har varit kurskamrater, så jag ringde upp honom och så diskuterade vi saken.
Klart Gimo ska ha kvar sitt bageri, enades de om, och köpte loss verksamheten och räddade samtidigt sex arbetstillfällen.
Jonas Jansson är inte på plats varje dag, förstås. Butiken i Norrtälje kräver sitt.
– Det är tur att jag har Pernilla. Det jag inte kan svara på, det vet hon, säger han.
Pernilla Söderberg har jobbat på Roslagsbröd i 15 år och kan bageriet in i minsta vrå. Hon kan berätta att ugnen är tolv meter lång och spottar ut 6 000 brödkakor per dag, minst. En del blir spill när kritiska ögon granskat de runda brödstyckena.
– Man kan inte packa in en sådan här, säger Daniel Hansson vid brödpackningsmaskinen och visar upp en kantstött brödkaka.
Det är överlag mycket handpåläggning och kvaliteten checkas av med vana händer och smaklökar. Det ska knäckas rätt, både när man bryter brödet och tar en tugga. Hantverket lyfts fram som det unika, både bland de som bakar och i reklamen. "Ett knäckebröd för riktiga finsmakare, hårt, knalligt och med mycket smak av råg."
Just i dag packas lådor med julbröd, ett vetebröd, till skillnad från det rågbröd som bakas året om. Dagens produktion ska till Coop i Öregrund. Kunderna finns annars över hela landet, längsta transporten går till Danmark. Men man kan handla på nätet numera, så det finns chans att köpa Roslagsbröd även om man bor i Kina.
Oavsett produkt hamnar det på såväl Icas som Coops brödhyllor. Lidl har också tillkommit som kund på senare tid. Att två Icahandlare säljer bröd till sig själva och konkurrenterna är ju lite udda.
– Ja, jag tyckte det kändes konstigt först. Så vi har två säljare som tar hand om den biten. Jag har väl mest en samordningsfunktion, säger Jonas Jansson.
Det ringer i Pernilla Söderbergs telefon för tredje gången på en halvtimme. Bageriet ligger lite efter i tidsplanen just nu, men kämpar för att göra alla till lags.
Vi går husesyn mellan våningarna i det skamfilade huset. Den tolv meter långa ugnen löper som en blodåder genom kåken. Den är inbyggd och anpassad efter produktionen. Deg blandas, portioneras ut, kakor stansas och åker ut på löpande bandet, in i perfekt anpassad värme, ut igen för att svalna, packas och skickas i väg. Ett evigt kretslopp.
Men blodådern är gammal och ibland händer det som inte får ske. Förra hösten stod hela produktionen stilla i en vecka medan manskapet rev väggar för att komma åt ugnens inre.
– Det var en gjutjärnsplatta på sisådär 150 kilo som lossnat. Men vi löste det. Man får inte vara rädd för att rycka in och mecka med lite av varje här, konstaterar Pernilla Söderberg.
Sen ringer det igen och hon får knalla bort en bit för att höra vad kunden säger.
Är det då lönsamt att baka bröd i Gimo?
– Nja, det går väl ihop sig för det mesta, säger Jonas Jansson.
Men han antyder i nästa andetag att det inte behövs särskilt mycket för att det ska tippa över kanten. Det oberäkneliga elpriset gör till exempel verksamheten osäker.
Samtidigt stiger efterfrågan stadigt, och efter årsskiftet planeras för ökad produktion. Då ska gänget jobba tolvtimmarspass.
– Än så länge går det, vi fortsätter så länge vi kan, klart Gimo ska ha Roslagsbröd, säger Jonas Jansson.