I fyra veckor har knäckebrödsfabriken stått stilla i väntan på att ugnen ska lagas. Några veckor innan jul fattade hjärtat i verksamheten eld och all produktion stannade då av.
Men nu är bakandet snart igång igen, personal på plats i Gimo berättar att ugnen trimmas in i detta nu.
– Vi börjar baka värdshusknäcke denna vecka, säger vd Jonas Jansson.
Branden uppstod på grund av ett elfel i ugnen och upptäcktes av en av de anställda som snabbt grep in och släckte innan den spred sig.
– Man får vara glad att det ändå slutade ganska bra. Det kunde ha blivit mycket värre. Daniel som ingrep ska ha all eloge för detta, ett mycket rådigt ingripande, säger Jonas Jansson.
Det har tagit tid att få ugnen i skick igen, bland annat för att det varit svårt att få fram hantverkare under julledigheten, men lokala elektriker, plåtslagare och ventilationstekniker i Gimo har ställt upp och jobbat under jul- och nyårshelgen för att få igång bakandet igen.
Ugnsbranden har förstås inneburit ett ekonomiskt avbräck för bageriverksamheten, men hur mycket man tappat är för tidigt att säga.
– Det är ett försäkringsärende än så länge, så det återstår att se hur mycket det blir, säger Jonas Jansson, som nu helst vill fokusera framåt.
Bageriet har 100 år på nacken, något som UNT uppmärksammade innan jul med ett reportage.
– Nu lägger vi branden bakom oss och ser fram emot 100 år till, säger Jonas Jansson.