Mellan 2019 och 2020 ökade antalet anmälningar om kränkningar i Östhammars kommuns skolor rejält. Från 269 anmälningar 2019 till 384 anmälningar året därpå.
När siffrorna för 2021 nu sammanställts kan man konstatera att antalet anmälningar är kvar på en fortsatt hög nivå. Under året anmäldes 398 kränkningar. Dock finns det stora skillnader mellan kommunens olika orter.
I Alunda, Gimo, Öregrund och Österbybruk har antalet anmälningar minskat mellan 2020 och 2021. Men i Östhammar har de nära på fördubblats. I fjol anmäldes 170 kränkningar på skolorna i Östhammar, mer än en fördubbling jämfört med året innan då 84 kränkningar anmäldes.
Och tittar man på siffrorna för första kvartalet 2022 ser det likartat ut.
I fjol stack Österbyskolan och Kristinelundsskolan ut. I år ser problemen ut att vara stora på nya Frösåkersskolan i Östhammar.
– Vi har ju fått 200 elever till under året och allt har inte satt sig. Bland annat så saknar vi skolgård ännu. Vi har lånat närbelägna Edsskolans mulitiarena men det förslår inte, säger Frösåkerskolans rektor Niina Johansson.
Skolan har också brottats med vikariebrist under pandemin vilket kan ha förvärrat läget.
Det har visat sig vara värst i årskurs 5 och det är i huvudsak verbala kränkningar det handlar om, hårt språkbruk och elaka kommentarer.
– Det händer mycket i årskurs 5 och vi har satt in extra resurser där, från terminstarten i form av två trygghetspersoner, säger Niina Johansson.
Skolan har också satsat på fler rastaktiviteter och en orsak till ökningen kan också förklaras av att personalen anmäler i större utsträckning numera.
– En högre grad av anmälningar bidrar förstås till att siffrorna ökar, säger Niina Johansson.
Skolan har infört ett nytt anmälningssystem och det ska ge skolledningen verktyg att hitta tecken på systematiska kränkningar, mobbning.
– Det är bra att kunna systematisera och följa upp för att tidigt komma till rätta med problemen, säger Niina Johansson.
I fjol pekade kommunens revisorer på brister i arbetet med kränkningar i skolan. Bland annat lyfte man upp att även exempelvis kökspersonal och lokalvårdare i skolorna behöver informeras om plikten att anmäla kränkningar och att eleverna behöver vara mer delaktiga i framtagandet av planer mot mobbing och kränkningar.