De som jobbar i skolan och vet om att en elev känner sig utsatt för kränkande behandling är enligt lag skyldiga att anmäla det till rektor som i sin tur anmäler vidare till huvudmannen, i det här fallet Östhammars kommun.
Mellan 2019 och 2020 ökade antalet anmälningar om kränkning i kommunens skolor rejält. Från 269 anmälningar 2019 till 384 anmälningar året efter. Det är en ökning med nära 43 procent. Tittar man på enskilda skolor ökar antalet anmälningar på i princip samtliga och på tre skolor har i snitt fler än var femte elev blivit utsatt för något som resulterat i en anmälan. Bara under förra året.
Siffrorna kan brytas ned på olika sätt och visar då flera tydliga tendenser. Den stora ökningen anmälningar syns bland pojkar i mellanstadieålder. Kränkningar genom "text och bild" som sociala medier har inte ökat. I stället ökar vad som klassas som fysisk och verbal kränkning.
Fysisk kränkning kan exempelvis vara när någon blir slagen, knuffad eller tafsad på. Verbal kränkning kan vara när någon blir kallad för skällsord eller sprider falska rykten om någon annan. Antalet anmälningar om fysisk kränkning ökade med 60 anmälningar på ett år, från 104 till 164 och verbala kränkningar från 81 till 123. Dock innefattar fysisk kränkning ofta även andra typer av kränkning även om det i första hand klassas som fysiskt.
Majoriteten kränkningar som lett till anmälningar sker framför allt på skolgården. I andra hand i klassrum, grupprum, korridor eller kapprum.
UNT har varit i kontakt med anställda på samtliga skolor i kommunen och det verkar finnas flera förklaringar till ökningen. Den främsta anledningen är att personal uppmanas att anmäla och blir bättre på att faktiskt göra det. Flera anställda är också överens om att det på varje skola ofta finns en grupp elever eller en hel klass som genererar majoriteten anmälningar på den enskilda skolan. Dessutom sprids fysiska kränkningar lätt, en börjar och någon annan ger tillbaka på samma sätt, menar flera.
En och samma elev kan ha upplevt sig blivit kränkt flera gånger, vilket då resulterar i flera anmälningar. Enligt kommunen har 68 elever blivit kränkta två gånger eller fler. Efter anmälan ska skolan starta en utredning, helst samma dag. En utredning kan resultera i att man konstaterar att eleven inte blivit kränkt.