Kommunrevisorerna publicerade nyligen en granskning av arbetet mot kränkningar i skolan. På det stora hela får Östhammars kommun godkänt, men i rapporten lyfts ett antal brister som revisorerna anser bör åtgärdas. Det handlar bland annat om att rapportera rätt saker från början.
– Den pedagogiska personalen är informerad om hur skollagen och diskrimineringslagen är utformad, men man har missat den så kallade servicepersonalen, alltså skolkökspersonal, städare med flera. Alla ska ha koll för att kunna peka ut vad som faktiskt hände, när man ser något olämpligt beteende i matsalen, korridoren eller på skolgården. Även kökspersonalen ska kunna definiera vilken typ av kränkning det rör sig om till exempel och då måste man känna till vad som står i lagen, säger Mats Sjöborg (L), förtroendevald revisor i Östhammars kommun.
Han trycker också speciellt på vikten av att eleverna själva får vara delaktiga i framtagandet av planer och andra instrument för att stävja mobbing och kränkningar.
– Det har vi, och även många andra kommuner, varit dåliga på, säger Mats Sjöborg.
Revisorerna beslutade sig för att via revisionsföretaget KPMG granska kommunens arbete mot diskriminering, kränkningar och mobbing i skolan sedan det blivit klart att antalet kränkningar ökat mellan 2019 och 2020.
– Vid varje nämndmöte konstaterades att man fått in minst sju nya fall. Det blev en slags larmklocka, säger han.
Barn- och utbildningsnämnden i Östhammar har nyligen fattat beslut om att frågan om kränkningar i skolan ska tas upp för information och diskussion vid minst vartannat nämndmöte. Tanken är att man ska ha koll på läget och se om eventuella åtgärder gett avsedd verkan.
– Jag tog mig för att kontrollera hur nämnden uppfyllt målet i sommar. Det fanns inte med vare sig i juni eller augusti. Kontrollarbetet verkar inte ha kommit igång än, men det är en vällovlig tanke som jag hoppas att de fullföljer. Det är ju viktigt i de sammanhangen att man faktiskt diskuterar vad man ska göra åt det också, inte bara konstaterar att det händer, säger Mats Sjöborg.
Själv tar han som förtroendevald revisor tillfället i akt och lämnar information om revisorsgruppens arbete vid en specifik informationspunkt under fullmäktiges möten, när det finns något att rapportera.