Båtveckan i Öregrund har växt till en stor festhelg för unga i trakten. För två år sedan rapporterades om problem med ökande ungdomsfylla under veckan, inte minst hos barn under 15 år.
I år ägde Båtveckan rum mellan den 27 juli och 3 augusti. Från Uppsalahållet kom busslaster med ungdomar – hela sommarlovet åker de gratis med UL. I ett försök att vända supartrenden har polisen samarbetat med UL, och utfört kontroller på bussarna innan de rullat in i Öregrund, där de kroppsvisiterat passagerare i jakt på alkohol.
– Oftast frågar vi ungdomarna om de har mer alkohol på sig och de allra flesta svarar ja då. Men visiteringar har till exempel skett om någon är minderårig, uppträder berusad och vi misstänker att personen har mer alkohol på sig. Vi har alltså inte visiterat personer utan att det finns misstanke om brott, säger Hans Meldgaard, polis på plats i Öregrund under Båtveckan.
"Det brukar rassla till ganska ordentligt när vi kliver på, folk släpper alkoholen rakt på golvet", sade Hans Meldgaard till UNT medan Båtveckan ännu var igång.
– Vi hade kontakt med trafikledare i Uppsala och stannade ofta överfulla bussar där vi trodde att många minderåriga hade alkohol. Vi har nog stannat fem till tio bussar per dag under veckan och allra flest under lördagen.
– Vi har även stoppat bussar tidigare år, men då har det inte rört sig om så här många unga som varit aktuella för insatser. Det har även kommit minderåriga, inte bara från Uppsalaområdet, utan längre bort som Gävle och Södertälje.
Tilltaget uppskattades kanske inte lika mycket av alla. "Drick så mycket ni hinner!", ska en ungdom på en av Uppsalabussarna ha skrikit när polisen klev ombord, enligt uppgifter till UNT.
Men fungerade det?
Trots ansträngningarna lämnades 40 unga till socialtjänsten på grund av berusning. Det uppger polisen själva när de nu sammanfattar alla ärenden från Båtveckan.
– Jag tycker det har varit en lyckad taktik med att stoppa bussar för att stävja ungdomsfylleriet. Det stora problemet är unga som rör sig runt utanför själva festivalområdet i olika konstellationer. Det blir lätt irriterat och bråk då, säger Hans Meldgaard.
Nytt för i år har även varit användandet av lustgas. Inte olagligt i sig, men polisen har gjort orosanmälningar när unga påträffats med sådana tuber.
Men det är inte bara ungdomar som åker dit för fylla. Ett 20-tal vuxna omhändertogs också för berusning och lika många blev avvisade från Båtveckans område.
I övrigt har polisen registrerat 16 fall av misshandel, varav hälften skedde på lördagen den 27 juli. En polisbil utsattes för skadegörelse och några personer har anmälts för våld mot tjänsteman, både mot ordningsvakter och polis.
Ett fall av sjöfylleri har registrerats och många har rapporterats för offentlig urinering, användning av lustgas och trafikbrott, skriver polisen på sin hemsida.
Det finns även ärenden från Båtveckan som gäller sexuellt ofredande, narkotikabrott och överlåtelse av alkohol.
Så hur summerar ni Båtveckan?
– Med tanken på hur mycket människor som rör sig på en sådan begränsad yta så tycker jag att det var ganska lugnt. Ingen skugga ska falla på arrangörerna utan det mesta som inträffat har varit utanför själva festivalområdet. Jag hade önskat att vårdnadshavare haft bättre koll på sina barn och inte bara släpper iväg dem vind för våg till Båtveckan.