Efter protesterna – ljudnivån bättre men fyllan är kvar

Efter att lokala röster höjts verkar Båtveckan ha blivit bättre för dem som bor vid området. Samtidigt är fyllan fortfarande kvar och många unga behöver tas om hand.

Under Båtveckan i Öregrund 2023 rapporterades mycket stök.

Under Båtveckan i Öregrund 2023 rapporterades mycket stök.

Foto: Maria Lindblom

Öregrund2024-08-01 19:00

Nyheten i korthet

  • Båtveckan i Öregrund har blivit bättre för en del boende när det gäller ljudnivån efter protester och införda kommunala regler, men fyllan bland unga är fortfarande ett problem.
  • Reglerna innebär att ljudnivån inte får överstiga 55dbA vid grannens husfasad efter kl. 22:00, och kontrollanter är på plats för att mäta ljudnivåerna.
  • Trots förbättringar finns det fortfarande utmaningar, som buller och stök utomhus och svårigheter att innesluta ljudet. Kommunen planerar att fortsätta med ljudkontroller kommande år.

– Det har varit bedrövligt i alla år. 

Det säger en Öregrundsbo som bor precis vid en av de stora krogarna som har ordentligt med besök under Båtveckan, som pågår just nu. 

Hur är det i år då?

– Bättre, på rätt väg.

Det håller på att ske en förändring i Öregrund. Förra årets fest präglades av många polisingripanden, hög ljudnivå och mycket fylla. Sen dess har en debatt pågått som till viss del ställt röster från de bofasta mot festarrangörerna. De boende vill ha ordning på ljudnivåerna, arrangörerna vill ha ett bra evenemang.

För att se till att ljudnivån hålls nere har kommunen infört regler för buller. Har man inte speciellt tillstånd så ska ljudnivån inte vara högre än 55dbA vid grannens husfasad efter klockan 22. Nätverket Öregrundsrådet har varit drivande i frågan och nu är alltså första sommaren med skärpta regler. Halvvägs in i Båtveckan märks ändå lite skillnad. 

– Jag tycker att krogen här bredvid oss har skött sig bra hittills, säger Öregrundsbon som tidigare haft det bedrövligt. 

– Visst har vi haft runt 80 decibel här inne, men sen går nivån ner vid 22, så jag tycker att man ska ge eloge till de krögare som skött sig, säger hen. 

undefined
Grannarna till de största dansställena hoppas att arrangörerna ska lyckas hålla en bra ljudnivå också under Båtveckans sista helg, men vågar inte riktigt hoppas på för mycket.

Vännen som står bredvid nickar med, det är Hans Lindström som är engagerad i Öregrundsrådet. Men han tycker det finns mer att göra.

– Det är mycket buller och stök utomhus, och musiken spelas ju ute på verandorna, då kan man inte stänga in ljudet alls.

Hans framhåller att man ska hålla sig till lagar och regler. 

– Man får ju spela hur högt man vill, så länge det inte hörs ut och påverkar folk som mår dåligt av det. Är det en viss gräns bestämd så ska man hålla sig till den, och få konsekvenser om man inte gör det.

undefined
"Det är tråkigt att polisen inte kan ingripa. Om man kör i 70 km/h på en 40-väg, då kan polisen ta körkortet. Det borde vara samma tänk med ljudet", säger Hans Lindström på Nätverket Öregrundsrådet.

Just nu jobbar Östhammars kommun med utökade kontroller. Under Båtveckan finns kontrollanter på plats som mäter ljudnivåerna. När UNT är ute bland krögarna och frågar är det minst två som fått en tillsägelse. Vid ett fall var det en trubadur på en lokal pub som blev tillsagd att sänka, och i det andra fallet hos en krog med dansgolv. På krogen hade man gjort det man kunnat för att möta kommunens krav.

– Vi tog in en specialist i våras som gjorde mätningar i grannfastigheten och hjälpte oss med vissa åtgärder, men jag har svårt att tro att vi kommer klara gränsen ändå, säger ägaren lite uppgivet. 

Och det är svårt att hålla alla nöjda.

– Det är en balansakt som vi håller på med, säger Lars O Holmgren (Lokalpartiet BoA), ordförande i bygg- och miljönämnden. 

– Vi har ju liksom aldrig gjort det här med bullerkontrollerna förut, och visst är det stojigt – men vi måste försöka återupprätta någon slags hyfsad ordning, annars blir det ju total anarki, säger han.

undefined
"Det är jättebra att en del av nattklubbarna har gjort om ljudsystemen, tidigare han man ju hört varenda låt, men nu gör man inte det", säger Lars O Holmgren (Lokalpartiet BoA), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Och vissa mått av anarki finns nog ändå kvar. Enligt både Holmgren, arrangörer, polisen och boende på orten är det fortfarande ett problem med många som är för unga för att gå på krogen eller spelningarna, som ändå kommer för att festa. I år har man också möjlighet att som ung åka gratis buss med UL på sommarlovet, och det kan förklara att det är många i 12–14-årsåldern på plats.

– Jag kan inte säga på rak arm hur många det var förra helgen, gissningsvis runt 5 000 nere i centrala Öregrund. Det gick fulla bussar hela kvällen, och då har vi mycket folk i unga tonåren som driver runt in på småtimmarna, säger Hans Melgaard, polis på plats i Öregund under Båtveckan.

Polisen har redan under veckans första halva fått omhänderta en hel del personer, många unga, som kommit för fest men blivit för fulla. Då får socialtjänsten kliva in och vårdnadshavare ringas.

– Det är inte så bra tycker jag, den här miljön kanske inte är så lämplig för någon som är 13–14 år, säger Melgaard.

undefined
Polisen kommer ha en mobil fyllecell på plats under Båtveckan.

Polisen har dock sina tricks för att försöka minska en del av fyllan. I och med att de har kontakt med UL:s ledningscentral kan de få besked när bussarna rullar in, och stanna dem innan ankomst för att göra en kontroll.

– Det brukar rassla till ganska ordentligt när vi kliver på, folk släpper alkoholen rakt på golvet, säger Hans Melgaard.

Han tror att det är avgörande att man drar ner på alkoholen för att få till en fest som fler kan vara bekväma med. Från kommunens håll vill man fortsätta med att kontrollera ljudet kommande år, och från Öregrundsrådets håll hoppas man att krogarna hittar ett sätt att stänga in oljudet, eller flytta längre bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!