Många sena kvällar och helgarbete. Ofta tuffa slagväxlingar i debatterna och inte sällan hård kritik.
Och till detta: skoningslös granskning från påstridiga medier.
Det är utan tvekan otacksamt att vara politiker.
Å andra sidan: Det får våra folkvalda tåla. Granskning och ansvarsutkrävande är ett bärande fundament i demokratin. Det är därför medierna lite storvulet ibland kallas för tredje statsmakten. Det är vår sak att hålla koll på beslutsfattande kommun- och regionpolitiker.
Vid sidan av rapporteringen av politiska förslag och sakinnehåll har UNT under den senaste tiden beskrivit interna stridigheter inom flera av våra etablerade partier. Ett axplock:
- En större grupp moderater vill byta ut den lokala ledningen i partiet.
- I Vänsterpartiet har en personschism i riksdagsgruppen skuggat politiken.
- Maktkamp om ledarskapet inom Sverigedemokraterna.
Dessutom har få förtroendevalda fått lika hård kritik på UNT:s insändarsida som S-kommunalrådet Erik Pelling. Han har själv svarat tålmodigt.
Som synes är det ett färgglatt spektrum från den politiska paletten. Övriga partier vet att de har ögonen på sig. Det märkliga är att alla partier upplever att UNT bedriver en hetsjakt på just dem.
I ett pressmeddelande på SD:s hemsida anklagar företrädare för partiet UNT för att ”göra sitt yttersta för att lägga fram en negativ bild av Sverigedemokraterna”. Det visar på häpnadsväckande ömma tår och kraftig okunskap om hur politisk mediebevakning ser ut.
UNT har ingen politisk agenda på nyhetsplats. Vi värderar nyheterna efter bedömt allmänintresse och jag tror att få läsare skulle tycka att vi inte borde ha rapporterat ovanstående exempel ur nyhetsfloden. Väljarna har rätt att veta vad som sker i de politiska partierna.
Det är valår och ledande sverigedemokrater vill inte låta sig intervjuas. Mönstret är lätt att känna igen. SD har genom åren bojkottat bland annat Expressen, Aftonbladet, TV4 och under senaste valet även tidningen NSD, som jag själv då företrädde. Detta efter att vi granskat de folkvalda i samtliga partier.
Alla partier borde tåla insyn, kritik och diskussion. Det är ett dåligt tecken när locket läggs på, inte minst för partiet självt.
Det sägs att man får de politiker man förtjänar. Jag tycker att väljarna i Uppsala län förtjänar seriösa politiker som tål att bli granskade och lever upp till förväntningarna om ett öppet samhälle.
Släng politikerföraktet över bord och ställ krav på insyn!