Det var i fredags som Vänsterpartiet meddelade att man utesluter Emma Wallrup ur partiets riksdagsgrupp. Detta på grund av konflikten mellan henne och riksdags- och partikollegan Jens Holm, som polisanmält Wallrup för ofredande. Åklagaren beslutade senare att inte väcka åtal.

Vid valkonferensen i februari röstade ombuden i Uppsala län för att Emma Wallrup, trots anklagelserna, skulle stå kvar som etta på riksdagslistan. Men när hon nu saknar förankring i riksdagsgruppen bör hon självmant lämna sitt uppdrag. Det menar Torbjörn Björlund som är ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala kommun och som själv suttit i riksdagen.

– Hon blir helt isolerad och får svårt att driva frågor när hon inte har stöd av riksdagsgruppen. Hon kommer inte att kunna utföra sitt uppdrag på det sätt som vårt partidistrikt förväntar sig att vår kandidat gör. Och hon kommer att få svårt att bedriva en valrörelse som är trovärdig.

Artikelbild

Har du sagt till henne att hon bör lämna?

– Ja, jag har varit tydlig med henne. Man kan tycka vad man vill om det var rättvist eller inte av partiet att utesluta henne ur riksdagsgruppen, men nu är situationen som den är. Men hon verkar inte riktigt förstå allvaret.

Emma Wallrup säger till UNT att hon jobbar internt med frågan och att hon inte vill lämna några kommentarer, utöver att hon inte tänker avgå.

– Inte så länge jag har medlemmarnas stöd.

Artikelbild

Om Emma Wallrup skulle lämna sitt uppdrag hamnar Ilona Szatmari Waldau, i dag kommunalråd i Uppsala, överst på riksdagslistan. Rent teoretiskt skulle distriktet kunna riva upp listan och ha en ny valkonferens – men det är ingenting som än så länge diskuterats, enligt Therese Rhann, som är distriktsordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län. Therese Rhann säger att hon står bakom Emma Wallrup.

– Hon har röstats fram av medlemmarna. Men det är klart att det här är ett jättestort problem, inte bara att Emma uteslutits ur riksdagsgruppen utan också för att alla skriverier såklart inte gynnar partiet.

Therese Rhann upplever att det är svårt att få något grepp om själva konflikten.

– Det är väldigt oklart och luddigt allting, det känns som en personlig konflikt mellan två personer som är svår att ta ställning till.

Konflikten har varit känd i flera år, vad är anledningen till att Emma Wallrup utesluts ur riksdagsgruppen just nu?

– Det undrar jag också. Jag har inga uppgifter om det.

Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen meddelar att man inte ger några kommentarer i nuläget.