Tjäderinventeringen hemligstämplas: ”Sekretess”

Mark- och miljödomstolen har hemligstämplat de utredningar som beskriver förekomsten av tjäder i det skogsområde i Husby-Långhundra där en stor deponi för byggavfall planeras.

Utredningarna om hur den artskyddade skogsfågeln tjäder påverkas av deponiplanerna har hemligstämplats av domstolen.

Utredningarna om hur den artskyddade skogsfågeln tjäder påverkas av deponiplanerna har hemligstämplats av domstolen.

Foto: TT

Knivsta2023-07-19 05:00

Ornitologiska föreningen har liksom Knivsta kommun och närboende överklagat mark- och miljödomstolens tillstånd till en stor deponi- och återvinningsanläggning för byggavfall mellan Husby-Långhundra och Almunge.

Föreningens utredning om att tjäderbeståndet hotas på platsen är en av flera inventeringar som domstolen har hemligstämplat. I utredningen, som UNT tagit del av, framgår att en tjäderspelplats i området helt kommer att försvinna om deponin blir verklighet och att ytterligare en spelplats några hundra meter utanför är hotad.

undefined
Tjäderspillning som hittats på platsen där sju miljoner ton byggavfall och schaktmassor får deponeras under en 30-årsperiod. Men beslutet har överklagats.

”Hela området kring den planerade deponin är mycket viktiga för tjäderstammen. Därför skulle det skada tjäderstammen allvarligt i ett mycket större område än den tilltänkta deponin och dess närhet”, skriver föreningen.

Orsaken till att utredningarna sekretessbelagts är att tjädrarnas lekplatser riskerar att förstöras om informationen om var de finns blir offentlig, menar domstolen som hänvisar till kapitel 20 i offentlighets- och sekretesslagen:

undefined
Tjädernas lekplats i skogsområdet där deponin för byggavfall planeras har sekretessbelagts.

”Sekretess gäller för uppgift om en djur- eller växtart som är i behov av skydd och som det finns ett intresse av att bevara i ett livskraftigt bestånd, om det kan antas att ett sådant bevarande av arten inom landet eller del av landet motverkas om uppgiften röjs.”

Som UNT berättat tidigare anser inte Knivstaföretaget Östuna T & ÅV, som ligger bakom deponinplanerna, att tjäderstammen påverkas negativt. Det var även mark- och miljödomstolens slutsats när deponin fick klartecken i juni.

undefined
Mark- och miljödomstolen har sagt ja till den planerade deponin för byggavfall i Vilsten, mellan Husbylång-Långhundra och Almunge.
undefined
Förra sommaren gjordes flera tjäderinventeringar som har hemligstämplats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!