Ja till jättedeponin kan bli nej efter överklagande

Knivsta kommun och närboende har överklagat tillståndet att deponera 600 000 ton byggavfall per år i Husby-Långhundra. Men inte länsstyrelsen. "Vi ser inget behov", säger Ida Lindén på länsstyrelsen.

Den planerade deponin har fått tillstånd att ta emot sju miljoner ton byggavfall och schaktmassor under 30 år. Men beslutet har överklagats av bland annat Långhundraborna Rolf Samuelsson och Simon Bergman. Arkivbild.

Den planerade deponin har fått tillstånd att ta emot sju miljoner ton byggavfall och schaktmassor under 30 år. Men beslutet har överklagats av bland annat Långhundraborna Rolf Samuelsson och Simon Bergman. Arkivbild.

Foto: Julia Koch

Knivsta2023-07-18 16:30
undefined
Rivningsmassor kan hamna på den planerade deponin i Husby-Långhundra. Bilden är från rivningen av Sivia torg i Uppsala tidigare i år.

15 juni fick Knivstaföretaget Östuna T&ÅV klartecken för en stor deponi- och återvinningsanläggning längs väg 273, mellan Husby-Långhundra och Almunge. Efter beskedet var besvikelsen stor hos de närboende, som i flera år protesterat mot planerna.

– Deponin kommer att höras och märkas för alla i bygden genom buller, försämrat vatten samt mer trafik åt alla håll, sa Simon Bergman till UNT då.

undefined
Jonas Christensen, juridiskt ombud, samtalar med Simon Bergman, talesperson för de närboende som nu överklagat domstolens beslut att ge klartecken för deponin. Arkivbild.

Han är talesperson för ett tiotal närboende som tillsammans med Naturskyddsföreningen nu överklagat domen till Mark- och miljööverdomstolen.

Även Upplands ornitologiska förening och Knivsta kommun överklagar. Kommunen hänvisar till försiktighetsprincipen och att deponin inkräktar på ett våtmarksområde och riskerar att sprida förorenat så kallat lakvatten till större områden. Dessutom efterlyses en plan för hur skogsområdet ska återställas efter att tillståndet för deponin går ut om 30 år.

undefined
Tjädern har ett extra skydd som rödlistad art, men populationen i Sverige anses livskraftig.

Naturskyddsföreningens och Ornitologiska föreningens främsta argument mot deponin handlar om att tjäderpopulationen i skogsområdet hotas ”genom utplåning av en särskilt betydelsefull spelplats samt viktiga livsmiljöer för arten och dess kycklingar”.

Den tyngsta instansen länsstyrelsen överklagar inte, trots att myndigheten länge varit kritisk mot deponiplanerna och bland annat lyft fram risken för att föroreningar läcker ut i grundvattnet och att verksamheten hotar tjädrarnas lekplats.

– Deponins påverkan på tjäder var det som egentligen gjorde att länsstyrelsen yrkade på att ansökan om tillstånd skulle avslås. I de andra delarna ansåg vi att ansökan behövde kompletteras med bättre underlag, säger Ida Lindén, chef för länsstyrelsens miljöskyddsenhet i Uppsala.

undefined
"Vi ser inget behov av att överklaga", säger Ida Lindén, länsstyrelsen i Uppsala län.

Den utredning som Östuna T&ÅV låtit göra visar tvärtom att "den aktuella lekplatsen har goda förutsättningar att återetableras i närområdet", enligt mark- och miljödomstolen. Domstolen går alltså på företagets linje och skriver i sin dom att det inte finns skäl att anta ”att den lokala populationen ska skadas på grund av att spelplatsen i det planerade deponiområdet försvinner”.

Varför överklagar inte länsstyrelsen domen?

– Jag kan inte gå in på detaljerna, men vi ser inget behov av att överklaga, säger Ida Lindén.

Anser ni inte längre att tjädrarna hotas?

– Domstolen har gjort en annan bedömning och vi kan inte se att deras slutsats är felaktig och då har vi inget behov av att överklaga.

undefined
Det finns risk för att vattnet i området förorenas av deponin, anser både länsstyrelsen och Knivsta kommun.
600 000 ton avfall per år

Företaget Östuna T & ÅV har fått tillstånd för en deponi- och återvinningsanläggning i Vilsten, 1,5 mil nordost om Knivsta.

Enligt mark- och miljödomstolens beslut får företaget ta in 600 000 ton massor för återvinning och deponering per år. Massorna får innehålla jord, sten, lera, betong, tegel, armeringsjärn, asfaltsblandningar och trä.

Företaget får dessutom lagra maximalt 10 000 ton farligt avfall på en särskild yta.

Beslutet har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!