Två toppolitiker jäviga i "viktigaste frågan på 100 år"

Två av Knivsta kommuns högsta politiker har anmält jäv i frågan om var de två nya spåren ska placeras. ”Styret kommer få stora svårigheter”, säger oppositionspolitiker Britt-Louise Gunnar (S).

Britt-Louise Gunnar (S) säger att de styrande partierna kommer få stora problem då två av de högsta politikerna inte kan vara med och diskutera placeringen av fyrspåret. Men Mikael Rye-Danjelsen (KNU) svarar att han inte tror det ska bli några problem.

Britt-Louise Gunnar (S) säger att de styrande partierna kommer få stora problem då två av de högsta politikerna inte kan vara med och diskutera placeringen av fyrspåret. Men Mikael Rye-Danjelsen (KNU) svarar att han inte tror det ska bli några problem.

Foto: UNT/Bo Gyllander/Knivsta kommun

Knivsta2024-01-13 05:00

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (Knivsta.nu) och samhällsutvecklingsnämndens ordförande Mikael Rye-Danjelsen från samma parti har anmält jäv i frågan om fyrspårets placering. Bakgrunden är att Matilda Hübinette äger Stationshuset, en skyddad byggnad som troligtvis kommer att flyttas om Trafikverket väljer att placera de två nya spåren utmed befintliga järnvägen. Mikael Rye-Danjelsen är i sin tur en av dem som kan tvingas lämna sitt hus och hem om alternativet "Befintlig" väljs.

undefined
Alternativ A kallas också alternativ "Befintlig", eftersom de nya spåren då anläggs längs med den nuvarande järnvägen genom centrala Knivsta.

Att två högt ansvariga i kommunen inte kan delta i beslutet är problematiskt, enligt Socialdemokraterna som hänvisar till att fyrspåret är en del av hela samhällsutvecklingen i kommunen.

– Det innebär att de inte kan delta i någon del av processen i den kanske viktigaste frågan Knivsta kommun kommer att hantera de närmaste 100 åren. Att de är jäviga innebär att det kommer att bli stora svårigheter för det SD-stödda styret att påverka kommunens framtid, kommenterar Britt-Louise Gunnar (S), ledamot i kommunstyrelsen.

undefined
"Fyrspåret är en del av hela samhällsutvecklingen i kommunen och kanske den viktigaste fråga som Knivsta kommun kommer hantera de närmaste 100 åren", säger Britt-Louise Gunnar (S).

Mikael Rye-Danjelsen svarar att det inte behöver bli så stora problem. Närmast väntar ett beslut i samhällsutvecklingsnämnden eller kommunstyrelsen om vad kommunen ska svara Trafikverket.

– Kommunen ska titta på om Trafikverkets underlag är tillräckliga eller om kommunen tycker att de ska kompletteras. Jag kommer gå ut ur rummet och varken delta i beslutet eller i diskussioner inför beslutet. Kommunstyrelsen har också en egen beredning som Thomas Malmer (KD) leder i fyrspårsrelaterade frågor, säger Mikael Rye-Danjelsen.

undefined
Matilda Hübinette (Knivsta.nu) och Mimmi Westerlund (KD). Mimmi Westerlund blir den som ersätter antingen Mikael Rye-Danjelsen eller Matilda Hübinette, beroende på i vilken nämnd som frågan om placeringen av spåren kommer tas upp.

Oavsett om beslutet kommer att tas i nämnden eller i kommunstyrelsen så är det Mimmi Westerlund (KD) som är vice ordförande i båda och kommer gå in som ordförande när beslutet ska klubbas.

Hur ska det gå till praktiskt då ni bereder ärenden om fyrspåret, det är ju väldigt mycket som kommer handla om fyrspårsavtalet framöver?

– Ja, men väldigt mycket handlar om annat är spårdragningen. Exempelvis den nya på- och avfarten till E4 med mera. Så det är många frågor vi inte är jäviga i.

undefined
"Vi har insett att det är ett märkligt sammanträffande att vi båda drabbas av det här. Men det är så det är – det är bara att förhålla sig till. Och som sagt är det här bara en av alla frågeställningar, även om det är en väldigt viktig fråga", säger Mikael Rye-Danjelsen om att både han och kommunstyrelsens ordförande är tvungna att jäva ut sig.

Längre fram i vår ska Trafikverket välja en av de tre nu presenterade spårplaceringarna.

– Om de väljer ett alternativ utmed motorvägen blir jag inte jävig längre. Det är bara om Trafikverkets förslag blir på den östra sidan om befintliga järnvägen i Alsike som jag blir jävig även i nästa steg, säger Mikael Rye-Danjelsen.

undefined
Stationshuset används som pub, och en av fastighetens ägare är Matilda Hübinette, kommunstyrelsens ordförande. Eftersom stationshuset är en kulturhistorisk byggnad kommer Trafikverket inte att riva, utan flytta den om de två nya järnvägsspåren läggs utmed nuvarande rälsen vid stationen.
Karta: Knivsta station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!