Personal: "Även andra vårdcentraler har problem"

”Vi trivs med att jobba på Knivsta vårdcentral och patientsäkerheten har högsta prioritet.” Det säger Linda Ahlgren, distriktsläkare på Knivsta vårdcentral.

"Hög arbetsbelastning är inom vården mer regel än undantag, men det är inte något unikt för denna arbetsplats", tycker bland andra astmasjuksköterska Lovisa Hjorth, distriktsläkare Izabela Kemona, distriktsläkare Matilda Möllerberg, distriktssköterska Jenny Rantzow och distriktsläkare Linda Ahlgren.

"Hög arbetsbelastning är inom vården mer regel än undantag, men det är inte något unikt för denna arbetsplats", tycker bland andra astmasjuksköterska Lovisa Hjorth, distriktsläkare Izabela Kemona, distriktsläkare Matilda Möllerberg, distriktssköterska Jenny Rantzow och distriktsläkare Linda Ahlgren.

Foto: Läsarbild

Knivsta2022-10-12 19:00

Hon är en av flera i personalen som har reagerat på en artikel i UNT där vi rapporterade om att personalen har lämnat in ett förslag om arbetstidsförkortning.

27 personer, allt från sjuksköterskor till läkare på vårdcentralen, hade skrivit under ett förslag om arbetstidsförkortning på försök. Huvudargumentet är att personalen ska kunna få mer balans mellan arbete och fritid och mer tid för återhämtning. De politiker UNT talade med var positiva till arbetstidsförkortning som en dellösning.

– Av den förra artikeln kunde man få uppfattningen att personal flyr från Knivsta vårdcentral och att det kan leda till att vi bedriver en patientosäker vård. Så är inte fallet, säger Linda Ahlgren som hävdar att flera av dem som skrev under gjorde det bara för att de är positiva till ett försök under en kortare period.

undefined
Så här såg en del av den ursprungliga skrivelsen ut som 27 personer på vårdcentralen skrev under. Nu vill flera anställda nyansera bilden av det de tidigare skrev under. "Det är inte så att personal flyr härifrån", säger de.

Den del av personalen som inte känner igen sig helt i den förra beskrivningen ville genom att skriva på förslaget lyfta idéer och förslag som kan förbättra arbetsmiljön inom vården i stort.

Samtidigt håller de med om att stress och personalbrist är något som även vårdcentralerna arbetar med och mot.

”Uppdraget vi har är ständigt växande, dels med det som nu hanteras i primärvården som tidigare skötts på sjukhus, dels med en åldrande och växande befolkning. Därtill har kravet ökat på tillgänglighet från uppdragsgivare och befolkning”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Samtidigt framhåller de att Knivsta vårdcentral inte är något undantag och att de i perioder har haft personalbrist i flera eller delar av personalgrupper.

"Hög arbetsbelastning är inom vården mer regel än undantag, rekrytering är svår och således finns ständigt en viss grad av stress, men det är inte något unikt för denna arbetsplats utan en ständig utmaning i vårdyrket. Att många ibland, vissa kanske dagligen, känner att de balanserar på gränsen till vad man orkar är tyvärr heller inte något unikt här", skriver bland andra Linda Ahlgren till UNT.

undefined
"Att många ibland, vissa kanske dagligen, känner att de balanserar på gränsen till vad man orkar är tyvärr heller inte något unikt för Knivsta vårdcentral", skriver bland andra Linda Ahlgren till UNT.

Just nu är personalgruppen på Knivsta vårdcentral enligt dem stabil.

– Ett ständigt pågående arbete med fokus på arbetsmiljö, patientsäkerhet och förbättringar sker. Vi har många engagerade medarbetare. Styrkan här är att det är högt i tak och det är ett öppet arbetsklimat med hög trivsel, medarbetare emellan och där alla har möjlighet att komma till tals, säger Linda Ahlgren

Karta: Knivsta vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!