Personalkris sprider sig - här föreslås kortare veckor

Personalen på Knivsta vårdcentral går på knäna. Nu föreslår de arbetstidsförkortning som lösning på problemet.

Nästan alla personalgrupper på Knivsta vårdcentral har skrivit på ett förslag om att prova arbetstidsförkortning för att lösa problemen med att personal blir utmattad och i förlängningen inte kan upprätthålla en lika patientsäker vård som tidigare.

Nästan alla personalgrupper på Knivsta vårdcentral har skrivit på ett förslag om att prova arbetstidsförkortning för att lösa problemen med att personal blir utmattad och i förlängningen inte kan upprätthålla en lika patientsäker vård som tidigare.

Foto: UNT

Knivsta2022-09-21 17:00

Det är inte bara på Akademiska som personalfrågan börjar bli akut. Även på vårdcentraler i kommuner där folkmängden ökar känner sig personal utmattad.

Ett exempel är Knivsta vårdcentral där allt från sjuksköterskor till läkare och barnmorskor nu står bakom ett förslag om arbetstidsförkortning till 36-timmarsveckor på försök. Förslaget har lämnats över till några chefer, fackförbund och lokala politiker. 27 personer har skrivit under, men flera representerar hela personalgrupper enligt Olga Holmberg, biomedicinsk analytiker på vårdcentralens labb.

– Vi är många som står bakom förslaget. Försök som gjorts i andra regioner och i andra länder har blivit succé. Personalen har fått mer balans mellan arbete och fritid och mer tid för återhämtning, säger Olga Holmberg.

Deras argument handlar om att få ner sjukskrivningar, stärka patientsäkerheten och dämpa inflationen som urholkar deras löner. Genom en arbetstidsförkortning skulle lönen per timme inte minska lika snabbt är resonemanget.

Men huvudanledningen till förslaget är att personalen känner sig utarbetad.

– Vi har kommit in i en ond cirkel med för hög arbetsbelastning som vissa försöker lösa genom att själva gå ner i arbetstid, medan andra blivit sjukskrivna. Dessutom har vårdcentralen, på grund av stressen, förlorat personal som bytt yrke, säger Olga Holmberg.

Det handlar även om yngre personer som går in i väggen.

– Att jobba med sjuka människor är tufft. De flesta vill alltid göra så gott de kan. Det slutar med att man ibland hoppar över luncher och raster, sover dåligt och många säger att de inte orkar med aktiviteter efter jobbet eller har ork att ta promenader.

Bland andra akutmottagningen i Huddinge söder om Stockholm har infört arbetstidsförkortning med mycket gott resultat.

– Stress och sjukskrivningar minskade. Till och med vabbandet minskade där. Vi tror att arbetstidsförkortning på försök skulle kunna göra Knivsta vårdcentral till en mer attraktiv arbetsplats; hjälpa till att behålla högkompetent personal, samt underlätta för nyrekrytering.

Fredrik Settergren, områdeschef på regionens Nära vård och hälsa, svarar att det är första gången han får höra talas om förslaget från Knivsta.

– Men kompetensförsörjningen är verkligen en ödesfråga för vården och vi utesluter förstås ingenting i det arbetet. Förutom att vi behöver fortsätta att jobba med att både behålla och rekrytera nya medarbetare behöver vi också säkerställa att vi jobbar på bästa sätt, svarar Fredrik Settergren.

Samtidigt tycker bland andra Olga Holmberg att de fått ett svalt mottagande för förslaget uppifrån. Ingen har exempelvis varit intresserad av att hjälpa dem att ta fram en konsekvensanalys av förslaget, och Fredrik Settergren lovar inte heller något på rak arm. Däremot är beskeden mer positiva från flera politiker, något som UNT rapporterar i en annan artikel.

Är det enligt er möjligt att genomföra arbetstidsförkortning på enskilda enheter i region Uppsala?

– Den här typen av initiativ som rör arbetstid och andra villkor är lämpliga att driva i vår fackliga samverkan där ju dels olika yrkesgruppers företrädare är representerade och också vi som arbetsgivare inklusive vår hr-organisation. En enskild enhet kan inte själva fatta beslut om att prova detta eftersom det får effekter som påverkar inte bara vår förvaltning, utan också övriga vårdförvaltningar, svarar Fredrik Settergren.

Befolkning blir äldre

Befolkningen blir allt äldre och därmed ökar vårdbehoven, så även i Uppsala län. I små kommuner med stor utflyttning av yngre kommer vårdbehovet framöver att öka mest.

I exempelvis Håbo har kommun beräknas andelen äldre över 80 år de närmaste nio åren öka med cirka 100 procent.

Samtidigt som är det hård konkurrens om framtidens arbetskraft inom flera olika välfärdssektorer. På Akademiska sjukhuset är bristen på sjuksköterskor exempelvis ett stort problem.

Karta: Knivsta vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!