Natten mot lördag 26 september 2020 larmades Isaac Iliadis om inbrott i sin restaurang Grekens taverna & bar. När han kom fram stod uteserveringen i lågor. Brandkåren kunde inte rädda den drygt 100-åriga träbyggnaden som totalförstördes i branden.
Ett år och drygt sju månader senare står nu ett nästan exakt likadant tvåvåningshus, rödmålat med vita knutar, på Centralvägen 8. Men vägen hit har inte varit lätt och än är det en bit kvar till att den populära restaurangen kan öppna.
Grekens taverna & bar drivs som ett familjeföretag och ägs av Isaac och hans fru Pilar sedan 1998. Tidigare var planen att sälja företaget och gå i pension. Men stödet och all kärlek han och hans fru fick efter branden fick dem på andra tankar.
Sedan branden förstörde deras livsverk har de jobbat hårt för att få allting klart. Just nu färdigställs bland annat uteserveringen och trappan mellan våningarna inne i restaurangen. Men frustrationen är stor. Planen var att öppna nästa vecka. Så blir det inte.
– Det är väldigt jobbigt. På grund av pandemin och sedan kriget i Ukraina har det blivit problem med leveranser av till exempel barkylskåp och klinkers och det har inneburit stora förseningar, säger Isaac Iliadis och fortsätter:
– Jag är besviken på att det har tagit så lång tid. I dag kom en lastbil med nya kylar och frysar, men eftersom det samtidigt grävs för avlopp framför restaurangen kan de inte lastas av och ställas in i lokalen.
Eftersom alla vitvaror inte är på plats kan Isaac Iliadis inte heller beställa varor till restaurangen. Och det är bråttom. Den 25 maj kommer Knivsta kommun för en första inspektion av de nya lokalerna.
68-åringen suckar tungt när UNT frågar hur det känns att öppningsdatumet ändå närmar sig.
– Det har närmat sig så många gånger utan att vi har kommit fram. Jag kan inte glädja mig innan allt är färdigt. Men jag hoppas att vi är igång i början av juni.
Har det känts självklart hela tiden att bygga upp restaurangen igen?
– Ja, vad ska jag göra annars? Vi har förlorat allt, utan restaurangen har vi ingenting. Nu måste jag göra färdigt och börja jobba igen. Sedan får vi se vad som händer och hur länge vi orkar.
Om en vecka fyller krögarprofilen från Aten 69 år, en ålder då många gått i pension.
– Ja, men de är inte greker, skrattar Isaac Iliadis. Nej, men det finns faktiskt väldigt många svenskar över 70 år som jobbar och som hjälper mig nu.
Ett stort problem är brist på personal. Därför blir det bara kvällsöppet i början. Lunchserveringen dröjer ett tag till. Men kockkompetens är säkrad och Isaac kommer även själv att stå en hel del i köket.
– Knivstaborna vill se att greken lagar maten och att det är min fru som serverar. Efter 22 år har vi själva blivit inventarier i restaurangen, haha. Men så fort vi har personal kommer vi att ha öppet även för lunch.
Hur kommer det att kännas när ni träffar de första gästerna igen?
– Jag tror att jag kommer att känna mig stressad. Det känns redan nu som att alla står med kniv och gaffel och väntar utanför dörren och vill komma in. Jag vill att det ska bli bra och att det inte blir någon miss i början, säger Isaac Iliadis och fortsätter:
– Vi vill bara att vår restaurang ska fungera som förut och att ingen ska bränna upp den igen.