Natten mot lördag den 26 september 2020 var en sorgens natt för Isaac Iliadis och hans familj. På bara några timmar gick deras livsverk Grekens taverna & bar upp i rök. I UNT dagarna efter branden satte han ord på sina känslor.
– Vi var här hela natten och såg förstörelsen. De har bränt min själ. Jag hade både mitt jobb och mitt privatliv där. Allt har gått till spillo som jag har byggt i 22 år, sa han då.
Även många Knivstabor uttryckte att de var ledsna för att den omtyckta restaurangen, som nästan blivit som en institution i Knivsta, var borta. Dagarna efter låg högar av blombuketter vid den förkolnade ruinen.
– Det är väldigt många Knivstabor som har firat sina födelsedagar här. Även flera av brandmännen som kom och släckte branden var tidigare gäster. Folk trivdes med att vara i restaurangen, inte bara för att vi hade bra mat, säger Isaac Iliadis och berättar att han fått många reaktioner på att ”Grekens” nu ska byggas upp igen.
– De har sett att det jobbas här nu och säger ”äntligen”.
Grekens taverna & bar drivs som ett familjeföretag och ägs av Isaac och hans fru Pilar. Även parets två söner har jobbat i restaurangen. Tidigare var planen att sälja företaget och gå i pension. Men stödet och all kärlek han och hans fru fick efter branden fick dem på andra tankar.
– Branden var inte bara hemsk för vår skull. Restaurangen har varit en samlingspunkt för många Knivstabor och vi känner att den fortfarande behövs, säger Isaac.
Isaac Iliadis var 22 år när han lämnade hemstaden Aten. 1976 kom han till Sverige mitt i smällkalla vintern. I Uppsala blev det olika restaurangjobb i flera år innan han och hans fru år 1998 bestämde sig för att satsa på en egen krog i Knivsta.
Tanken var att driva restaurangen i några år och sedan sälja. Paret bodde i Uppsala och hade inga planer på att bli Knivstabor.
– Det var människorna i Knivsta som gjorde att vi stannade i så många år och att vi sedan till och med flyttade hit, säger Isaac.
Ett drygt år efter branden står han framför den tomma yta där den faluröda, hundraåriga träbyggnaden legat. Det har varit en lång väntan på att få dra igång återuppbyggnaden. Efter många turer med entreprenörer, försäkringsbolag och kommunen är det nu grönt ljus för byggstart. Arbetet med markberedningen för husgrunden har påbörjats.
– Planen är att restaurangen ska vara uppbyggd i april och jag tror att vi kommer att öppna i maj igen, säger Isaac Iliadis som gärna ser att allt är klart till sin födelsedag. Den 18 maj fyller han 69 år.
Tanken är att huset ska se ut som tidigare, med några justeringar på grund av nya byggnormer. Bland annat måste innertakshöjden vara högre och det ska pålas i den åtta meter djupa leran. Det är viktigt för att slippa kraftiga vibrationer från tågen som passerar bara ett stenkast bort.
Byggkostnaden är beräknad till tio miljoner kronor. Försäkringen täcker inte allt och Isaac Iliadis tvingas låna cirka två miljoner. Trots det ser han framåt och säger att han är mycket nöjd med den hjälp han hittills fått från kommunen.
Nu måste ny restaurangpersonal hittas.
– Vi kommer att minska lite på matsedeln i början, men räknar med att det sedan blir exakt likadant som förut när den nya personalen har lärt sig hur allt fungerar.
Planerar du själv att stå i köket?
– Ja, det kommer jag att göra. Jag har jobbat sedan jag var tolv år och kan inte sitta still.