Att vara politiker eller tjänstemän med ansvar för samhällsplanering i växande Knivsta är säkert roligt – men kanske även något frustrerande eftersom frågorna är komplexa och inte sällan hamnar i konflikt med varandra. Här är tre högaktuella jätteprojekt som kommer att påverka Knivstaborna under lång tid framöver.
VAR SKA SPÅREN DRAS?
Enligt det omdiskuterade fyrspårsavtalet ska Knivsta kommun planera för 15 000 bostäder fram till 2057. Staten bygger två nya järnvägsspår som ska ge tätare turer och punktligare tåg och göra livet lättare för kommunens många pendlare från år 2034. Byggstart tidigast 2028, men som vanligt är risken stor att jätteprojekt av den här typen försenas.
Men det är ännu oklart var spåren ska dras. Blir det intill nuvarande järnväg eller längs E4? Trafikverket väntas ge besked om miljardprojektet inom kort.
VAR HAMNAR KRAFTLEDNINGEN?
Som UNT berättat ska en ny, större kraftledning byggas längs E4 genom Uppsala län. Den beräknas kosta fyra miljarder kronor och ska vara färdig senast 2032.
Enligt Svenska kraftnäts förslag korsar ledningen bland annat populära badsjön Valloxen väster om E4, passerar intill det planerade naturreservatet Kölängskogen och fortsätter sedan in i Ar, där ett större företags- och handelsområde ska utvecklas.
Dragningen har kritiserats av kommunen, fastighetsägare och näringsliv eftersom den kan påverka natur, företagsetableringar och bostadsprojekt negativt. Frågan är också om projektet riskerar att försena fyrspårsutbyggnaden och planerna på en ny E4-påfart norr om Knivsta.
2024 väntar en ny remissrunda och ett slutgiltigt beslut tas senast 2026.
NYTT AVLOPP – DYRARE VATTEN?
Knivsta kommuns avloppsvatten ska renas i Käppalaverket på Lidingö från omkring år 2027–2028, vilket är en förutsättning för att kommunen ska kunna fortsätta växa. Orsaken är att Knivsta reningsverk snart når sin maxkapacitet för hur många hushåll som kan ansluta sig.
Under 2024 är planen att påbörja bygget av en ny 1,3 mil lång avloppsledning från Knivstas reningsverk till Märsta, där ledningen kopplas till ett avloppstunnelsystem. Kommunen har lånat 650 miljoner kronor till projektet, som i slutändan ska betalas med höjda vattentaxor och anslutningsavgifter för nya VA-abonnenter.
Men den stora frågan är vad som händer med bostadsbyggande och företagsetableringar om projektet försenas.