I våras fick cirka 800 markägare i Uppsala län brev från statliga myndigheten Svenska kraftnät om att en ny stor kraftledningsgata ska dras längs en tio mil lång sträcka från Odensala i Sigtuna till Mehedeby i Tierp. Den ska fördubbla elöverföringskapaciteten och planeras vara färdig senast 2030, vilket UNT berättat tidigare.
30 september var sista datum för berörda markägare att lämna in synpunkter på den föreslagna dragningen. Två av de totalt cirka 40 markägare som lämnat in yttrande är Kerstin Weibull Lundberg och Michael Lundberg i östra Alsike.
Här drivs häst- och bondgården Träfallet samt även bed and breakfast i närliggande Brännkärrstorpet. Hästgården, med bland annat avelsverksamhet, förutsätter stora naturbeten som nu hotas där kraftledningen passerar, enligt Knivstaparet.
– Konsekvensen blir att vi får lägga ner vår ridskola och det kommer även att påverka grönområden samt våtmarker på vår mark. Om det här blir av så blir det döden för hela vår verksamhet, säger Kerstin Weibull Lundberg som även jobbar som ledarskapscoach utifrån hästars beteende.
Michael Lundberg berättar dessutom att planerna på att utöka verksamheten vid Brännkärrstorpet med en restaurang hotas.
– De investeringarna riskerar också att läggas på is om det här blir verklighet, säger han.
Enligt Svenska kraftnät blir den nya kraftledningsgatan upp till 90 meter bred och befintlig korridor ska om möjligt användas. Den föreslagna sträckningen från Odensala i söder dras först väster om E4. Efter att ha korsat sjön Valloxen går ledningen på sin väg norrut över till E4:s östra sida.
Men sedan byter den håll igen mot Alsike och Träfallet.
– Av någon anledning har de lämnat den befintliga dragningen och gått över på vår sida om E4, säger Kerstin Weibull Lundberg.
Nyligen berättade UNT om parets besvikelse för att Knivsta kommun tillfälligt stoppat deras planer på ett nytt villa- och radhusområde i anslutning till hästgården. Sedan i våras är detaljplanen Träfallet nedprioriterad och lagd som vilande på grund av kapacitetsbrist i reningsverket, vilket Svenska kraftnät också påpekar i sin dialog med kommunen.
– Det känns som att de använder ”vilande” som en möjlighet att kunna genomföra den här dragningen, säger Kerstin Weibull Lundberg.
Men Svenska kraftnät hävdar att kraftledningen inte påverkar planerna på det nya bostadsområdet eller att en orsak till dragningen är att detaljplanen lagts på is.
– Det är befintliga detaljplaner som vi måste anpassa oss till. Men vi planerar även för, som i detta fall, vilande detaljplaner för att inte behöva ta ett nytt omtag om några år, säger Karin Schrewelius, projektledare på Svenska kraftnät.
Men den nya kraftledningen går väl över deras mark?
– Ja, i norra Träfallet går utbyggnadsförslaget över fastighetsägarens mark. Vi har bedömt befintlig ledningsgata öster om E4 som svårframkomlig på grund av ett bostadsområde.
Är markägarnas oro befogad?
– Nej, vi håller erforderliga avstånd till planerade och befintliga bostadshus i området och försöker skapa den bästa lösningen.
Kan privata markägare påverka ledningsdragningen?
– Ja, absolut. Vi bemöter alla yttranden och utreder samtliga inkomna alternativa förslag. Det är inte säkert att förslagen är bättre inom alla avseenden, men de är av stort intresse för vår planering, säger Karin Schrewelius.