Från att ha varit en av kommunerna i Sverige med snabbast tillväxt minskar nu Knivstas bostadsbyggande drastiskt, minst sagt. Enligt SCB:s statistik för januari–mars i år påbörjades inga nya bostadshus med minst tre lägenheter alls i kommunen under tremånadersperioden. Förra året var motsvarande siffra 293 lägenheter.
Även småhusbyggandet sjunker kraftigt. Endast 4 nya villor eller radhus påbörjades under perioden, jämfört med 24 småhus första kvartalet 2022.
I en UNT-intervju om Liberalernas kovändning i spårvägsfrågan i Uppsala beskriver gruppledaren Jennie Claesson (L) Knivsta som ett skräckexempel när det gäller bostadsbyggande. Kommunen har förlorat investerare efter att politikerna beslutat att dra ner på utbyggnadstakten, menar hon.
– Kan vi sätta oss i samma sits i Uppsala? Vi är Sveriges snabbast växande stad, har två universitet varav det ena har flest antal sökande i hela landet. Vi måste bygga, vi kan inte säga nej till det, sa hon.
Nu reagerar Knivstas kommunalråd Matilda Hübinette (KNU) på uttalandet.
– Jag har inte upplevt att Knivsta tappat investerare på grund av vår bostadspolitik och jag vet inte vad Jennie Claesson har för grund för sina påståenden. Tvärtom upplever vi ett bra intresse att bygga småskaligt och vi har pågående dialoger med flera olika samhällsutvecklare som är intresserade av Knivsta på sikt, säger hon och tillägger:
– Men just nu byggs det mindre överallt på grund av omvärldsläget och Knivsta är inget undantag.
Det nya politiska styret med Knivsta.nu, Kristdemokraterna och stödpartiet Sverigedemokraterna gick till val på sänkt byggtakt och omförhandling av kommunens stora bostadsåtagande i fyrspårsavtalet med staten.
Som en följd av styrets nya bostadspolitik pausas till exempel bygget av den nya stadsdelen Lötängen med upp till 1 000 bostäder, vilket lett till stor frustration hos de fastighetsägare som drivit projektet i sex års tid.
Samtidigt uppmanar både regeringen och företrädare för näringslivet kommunerna att ta sitt ansvar för att minska bostadsbristen i Sverige. På frågan om det utifrån bostadsbristen var rimligt att stoppa Lötängens detaljplan svarar Matilda Hübinette varken ja eller nej.
– Vi för en aktiv dialog om mer småskalighet och trivsamhet med företaget som företräder fastighetsägarna och kommer att träffas igen nu i juni innan semestrarna drar igång, säger hon.