Knivstas nya politiska styre med Knivsta.nu, Kristdemokraterna och stödpartiet Sverigedemokraterna gick till val på sänkt byggtakt och omförhandling av fyrspårsavtalet. Det betyder att flera pågående detaljplaner på totalt tusentals bostäder i centrala Knivsta och Alsike troligen måste göras om.
Det projekt som varit näst på tur att starta är förvandlingen av Ängby industriområde. Här planeras den nya stadsdelen Lötängen med upp till 1 000 bostäder, parkeringsgarage, nya vägar, grönområden, förskola och skola. Men detaljplanen är nu pausad av kommunen.
Marcus Skoglund, vd på Amymone fastighet, är besviken och frustrerad eftersom bolaget, som är en av tre fastighetsägare, jobbat i sex år med projektet och satsat miljontals kronor.
– Planerna på ett bostadsområde här är minst lika mycket initierade av kommunen. Men om det ska fortsätta vara ett industriområde är pengarna som vi lagt ner kastade i sjön, säger han.
I kommunens gestaltningsprogram beskrivs Lötängen som ”ett småskaligt, levande och attraktivt bostadsområde” med ”hög livskvalité”. Ledorden är hållbarhet, trygghet, trivsel och hemkänsla. Majoriteten av bostäderna är lägenhetshus på 3–6 våningar längs Gredelbyleden, men här kommer också att finnas radhus i områdets södra del nära Knivstavägen.
I höstas skulle den färdiga detaljplanen, som låg ute på granskning våren 2021, fått klartecken av Knivstas politiker. Om kommunfullmäktige hade sagt ja hade arbetet med den nya stadsdelen påbörjats i år och enligt planerna varit helt färdig 2033. Men inget beslut togs.
– Vi har jobbat nära kommunen och har reviderat detaljplanen för Lötängen ett otal gånger och har dragit ner exploateringsgraden rätt mycket. Vi har hela tiden följt kommunens önskemål och är förvånade över att det inte längre gäller, säger Marcus Skoglund.
Han menar att de ändrade förutsättningarna gör det svårt för företag att vara med och driva detaljplaneprocesser tillsammans med kommunen.
– Det är jätteolyckligt för oss och anmärkningsvärt att efter ett långt samarbete kan allt plötsligt ändras. Jag trodde verkligen att vi var i mål med det här.
Kommunalrådet Matilda Hübinette (KNU) uppger till UNT att dialog pågår med fastighetsägarna och att hon har full förståelse för deras frustration. Enligt henne är det fortfarande aktuellt att utveckla Lötängen till ett bostadsområde, men med nya ”ingångsvärden” som är ”trivsamt gestaltat, småskaligt och med grönska”.
Vad är det som är fel i planerna av Lötängen?
– När jag träffar fastighetsägarna ska jag sätta mig in i deras förslag och sedan får vi ta det därefter.
Men vill du ha färre bostäder där?
– Jag vill först prata med företagen. Efter det kan du få en intervju.
Förvandlingen av industriområdet ingick i Stadsutvecklingsstrategi 2035, som nu har skrotats av Knivstas nya styre. Arbetet med en ny översiktsplan, med ökat fokus på ”småskalig bebyggelse”, har påbörjats och beräknas pågå i cirka tre år.
För Marcus Skoglund är ytterligare förseningar dåliga nyheter.
– Ju längre tiden går blir det bättre för oss att fortsätta utveckla industrier på området och hyra ut de lokaler som vårt dotterbolag Sörling nu lämnat. Men då kommer det att stå industrier här i 30–50 år.