"Värstingkemikalie" grävdes upp – 700 bostäder planeras

Knivsta kommun sålde PFAS-förorenad mark till ett byggföretag – som nu kräver 884 000 kronor i ersättning. Men kommunen säger nej.

800 bostäder planeras i den nya stadsdelen Centrala Ängby i Knivsta. Bygget pågår men en tvist har startat mellan byggbolaget och kommunen. På bild: Johan Malmborg, mark- och exploateringschef i Knivsta kommun.

800 bostäder planeras i den nya stadsdelen Centrala Ängby i Knivsta. Bygget pågår men en tvist har startat mellan byggbolaget och kommunen. På bild: Johan Malmborg, mark- och exploateringschef i Knivsta kommun.

Foto: Knivsta kommun/Adam Wrafter

Knivsta2023-05-03 16:30

”Är det verkligen kommunens slutliga inställning att ni inte tar ert betalningsansvar för förorenade massor? Jag vill bara stämma av detta innan vi måste koppla in våra jurister.”

Det skarpt formulerade mejlet skickades den 12 april till Tillväxtkontoret i Knivsta kommun från Lars Kylin, vd på fastighetsbolaget TB-gruppen bostad. Bakgrunden är att delar av den kommunala mark som TB-gruppen köpt för att bygga bostäder i nya stadsdelen Centrala Ängby visat sig vara förorenad av PFAS, ett ämne som Kemikalieinspektionen beskrivit som vår tids ”värstingkemikalie”.

undefined
I slutet av januari var det symbolisk byggstart för 247 hyreslägenheter i Centrala Ängby. Från vänster Ulrika von Wachenfeldt, projektchef på Lansa Fastigheter, Lars Kylin, vd TB-Gruppen och Mattias Uppsäll, arbetschef på Veidekke.

I januari berättade UNT om byggstarten för totalt 247 nya hyreslägenheter. Hyreshusen ingår i ett framväxande bostadsområde, insprängt mellan Ängbyvägen, Gredelbyleden och järnvägen. Enligt planen ska Centrala Ängby stå färdigt 2025 och innehålla cirka 800 bostäder, en förskola och park.

I höstas transporterades 2 500 ton förorenade schaktmassor till deponin Högbytorp i Upplands-Bro till en kostnad av 884 000 kronor. Byggföretaget hänvisar till köpeavtalet som säger att kommunen ska betala för bortforsling av förorenad mark i samband med bostadsbyggande på platsen.

undefined
Det nya bostadsområdet har fått namnet Centrala Ängby och ligger inte långt från Knivsta station.

Kommunen håller dock inte med utan bestrider i mejlkonversationen med företaget ”samtliga betalningskrav som kan hänföras till förekomsten av PFAS på fastigheten”. Argumentet är att PFAS-nivåerna i marken ligger under Naturvårdsverkets gränsvärde och att schaktmassorna därmed inte behöver tas bort.

Men det resonemanget håller inte menar TB-gruppen eftersom marken måste grävas ut på grund av det underjordiska garage som ska byggas enligt detaljplanen. Och i och med att schaktmassorna kommer upp till ytan klassas de enligt miljölagstiftningen som förorenade, även om PFAS-nivåerna är låga.

undefined
Hyreshusen ägs av Lansa fastigheter och består av kvarteren Gullviva med 113 bostäder och Mandelblom (bilden) med 134 bostäder. Inflyttning beräknas till slutet av 2024. Bilden är en illustration.

När UNT får tag på TB-gruppens vd vill han inte uttala sig närmare i ärendet. Han säger dock att ett möte är inbokat med kommunen de närmaste veckorna och att han hoppas på en lösning.

– Vi har en bra och pågående dialog med kommunen som inte är avslutad så vi får se var vi landar. Kanske kommer vi att förstå varandra, säger Lars Kylin.

undefined
"Vi har en pågående dialog med TB-gruppen", säger Johan Malmborg, mark- och exploateringschef i Knivsta kommun.

Ett liknande svar ger kommunen:

– Vi har en pågående dialog med TB-gruppen hur vi ska tolka de avtal vi har skrivit i exploateringsprocessen och hur vi ska hantera de små halter av föroreningar som har påträffats. Min utgångspunkt är att vi hittar en lösning tillsammans med exploatören, säger Johan Malmborg, ny mark- och exploateringschef sedan februari.

undefined
Så här såg det ut i Centrala Ängby för ett år sedan. Den nya stadsdelen kommer att ha cirka 800 bostäder, en park och en förskola.
Karta: Centrala Ängby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!