Lokalpolitiker om vårdköer: "Oerhört olyckligt"

Nästa år kan det öppnas närvårdsplatser i Knivsta. ”Det skulle underlätta både för akutsjukhus, vårdcentraler och kommunen”, säger vårdstyrelsens avgående ordförande Björn-Owe Björk (KD).

"Det vore inte fel med ytterligare en vårdcentral eller närakutmottagning i Knivsta utifrån befolkningsmängd och tillväxt", säger Monika Leissner, verksamhetschef på Praktikertjänsts vårdcentral Knivsta läkargrupp.

"Det vore inte fel med ytterligare en vårdcentral eller närakutmottagning i Knivsta utifrån befolkningsmängd och tillväxt", säger Monika Leissner, verksamhetschef på Praktikertjänsts vårdcentral Knivsta läkargrupp.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-02-12 05:00

Många Knivstabor är kritiska till att det är svårt att komma fram i telefon till de två vårdcentralerna i kommunen, samt att antalet läkare inte har ökat i samma takt som befolkningen har vuxit.

På frågan om det behövs en vårdcentral till i Knivsta svarar kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (Knivsta.nu) så här:

– Ja det är vår tidiga bedömning. Det är stora problem med tillgänglighet just nu, så om en privat aktör skulle höra av sig till oss så skulle vi vara positiva till det. Vi är också öppna för om regionen vill titta på en lösning som bidrar till bättre och närmare vård. Det finns inga låsningar från Knivsta kommuns sida.

undefined
Knivsta kommun anser att det behövs en vårdcentral till och hoppas att regionen eller någon privat aktör ska starta mer vård i Knivsta. På bilden Matilda Hübinette (KNU) och Mimmi Westerlund (KD).

Hon säger att de när de satt i opposition påpekade att välfärdsbehoven glömts bort i samband med den kraftiga utbyggnaden.

– Det är oerhört olyckligt att inte kunna söka vård i tid. Vi i nya styret har som en av våra grundprinciper i alla projekt att skola, vård och omsorg ska vara planerat innan första spadtaget, säger Matilda Hübinette.

Knivsta kommun sonderar just nu möjligheten att få till ett trygghetsboende i Knivsta och/eller i Alsike.

– Vi håller på att kartlägga vad vi har för mark som passar. Vårdcentral är i samma kategori så det kan man titta på i samband med det, säger Mimmi Westerlund (KD), kommunstyrelsens vice ordförande.

Men själva sjukvården är något som regionen och inte kommunerna beslutar om. Vårdstyrelsens avgående ordförande i regionen, Björn-Owe Björk (KD), svarar att det pågår en satsning för att öka tillgängligheten.

– Ett förändrat arbetssätt i regionen har börjat ge resultat och i förra veckan hade telefontillgängligheten på Knivsta vårdcentral ökat kraftigt.

Även vårdcentralens tf chef Maria Wennström säger att de kommer vara mer tillgängliga framöver.

Saknas läkare i förhållande till folkmängden?

– Ja, tanken är att öka strukturbidraget så att vårdcentraler som har längre än 20 minuter till ett sjukhus ska få del av det. Det skulle innebära en ekonomisk förstärkning på cirka 15 procent för Knivstas två vårdcentraler, säger Björn-Owe Björk.

På frågan om det skulle behövas en vårdcentral till eller om någon intressent hört av sig, svarar han:

– Jag har inte hört att någon visat intresse för att starta i Knivsta. Fortsätter befolkningen att öka till år 2030 kommer det troligtvis behövas ytterligare en vårdcentral. Men nu tittar man på arbetssättet för att bättre kunna tillgodose de som är listade på Knivsta vårdcentral.

undefined
Regionpolitikern och Knivstabon Björn-Owe Björk (KD) svarar att de satsar på nya arbetssätt och att upphandla fler närvårdsplatser för att avlasta bland andra vårdcentralerna. Sedan tidigare finns närvårdsplatser i Tierp, Uppsala och Östhammar.

Däremot vill det avgående regionstyret starta närvårdsplatser i Knivsta.

– Vi har gett i uppdrag att ta fram underlag för upphandling av närvårdsplatser i Knivsta till 2025. Det finns aktörer som är intresserade av att starta platser här på mellanvårdsnivå, för patienter som behöver medicinsk övervakning och vård, i stället för att hamna på akuten, säger Björn-Owe Björk, som menar att denna vård kan lätta på trycket även för vårdcentralerna.

Men om satsningen blir av handlar om vad det nya styret i regionen vill genomföra framöver. Om bara några dagar tar S, V, C och MP över ordförandeskapet i regionens styrelser.

På frågorna om det behövs en tredje vårdcentral i Knivsta, om det behövs ett strukturbidrag till fler vårdcentraler och hur det går med planerna på ett närvårdscentrum i Knivsta svarar Neil Ormerod (V) från det nya regionstyret så här:

”Vi fyra partier är överens om att en stark primärvård är en förutsättning för att vården ska komma närmare medborgarna. Vi vet att vi behöver förbättra förutsättningarna att planera sjukvården. Vi kommer få all anledning att återkomma med mer detaljer vid den framtida budgetprocessen”, skriver Neil Ormerod i ett mejlsvar.

undefined
Neil Ormerod (V) svarar per mejl att den nya majoriteten i regionen anser att "en stark primärvård är en förutsättning för att vården ska komma närmare medborgarna".

Monika Leissner, verksamhetschef på Praktikertjänst Knivsta läkargrupp, framhåller att deras vårdcentral enligt SKR:s nationella patientenkäter under alla år haft hög produktivitet och kvalitet samt nöjdare patienter än många andra vårdcentraler i regionen och i Knivsta.

Samtidigt håller hon med om att det behövs mer vård i Knivsta.

– Arbetssättet har stor betydelse för hur man lyckas. I framtiden hoppas jag dock på strukturersättning till båda vårdcentralerna. Vi tar ofta ett större medicinskt ansvar än vårdcentraler som ligger närmare sjukhuset och det kostar på för oss.

undefined
"Det vore inte fel med ytterligare en vårdcentral eller närakutmottagning i Knivsta utifrån befolkningsmängd och tillväxt", säger Monika Leissner, verksamhetschef på Praktikertjänsts vårdcentral Knivsta läkargrupp.

Hon är även positivt inställd till en tredje vårdcentral i Knivsta.

– Det vore inte fel med ytterligare en vårdcentral eller närakutmottagning i Knivsta utifrån befolkningsmängd och tillväxt.

Så fungerar närvård

Närvårdsplatser: För patienter som är för sjuka för vårdcentralen men för friska för sjukhuset. Läkare på vårdcentraler och i hemsjukvården kan remittera patienter till närvårdsplatser när patienterna behöver läggas in för dygnet-runt-vård. Dessa platser är billigare än sjukhusplatser. De flesta patienter som läggs in på närvårdsavdelningar är i dag över 80 år. Region Uppsala har närvårdsplatser i Tierp, Östhammar och Uppsala.

Vårdcentrum: Är en lokal där olika vårdformer samverkar. Syftet är att minska trycket på akutmottagningarna samtidigt som invånarna ska få tillgång till en mer nära och samordnad vård. På ett vårdcentrum kan finnas vårdcentral, jourverksamhet, mobila team, röntgen och närvårdsplatser. I dag finns vårdcentrum i Uppsala, Enköping, Tierp och Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!