Här öppnar nya jätteboendet – med tomma lägenheter

Efter snart två års byggtid är det dags – Hebys nya superboende Lövsta öppnar. Men trots en hyra på flera miljoner kronor och ett stort behov av vårdplatser står flera lägenheter tomma. "Vi har haft ett lägre tryck på sökande", säger en avdelningschef.

På plats för invigning var kommuntoppen i Heby. De som öppnade invigningen, och med på bild här, var förvaltningschef Åsa Johansson, vård- och omsorgsordförande Annika Krispinsson (C) och Karin Johansson, verksamhetschef för Hebys vård- och omsorgsboenden.

På plats för invigning var kommuntoppen i Heby. De som öppnade invigningen, och med på bild här, var förvaltningschef Åsa Johansson, vård- och omsorgsordförande Annika Krispinsson (C) och Karin Johansson, verksamhetschef för Hebys vård- och omsorgsboenden.

Foto: Anna Bredberg

Heby2023-01-18 18:00

UNT har i flera artiklar berättat om Hebys nya äldreboende Lövsta. Under onsdagen var det dags för öppning. På plats skötte vård- och omsorgsordföranden Annika Krispinsson (C) bandklippningen.

– Det här är en glädjens dag. Det här var ett stort projekt, ett av de största sen kommunen startade 1972, säger hon.

undefined
Här klipps bandet till det nya äldreboendet i Heby. Annika Krispinsson (C) får hjälp av avdelningschefen Therése Siwertsson och verksamhetschef Karin Johansson.

Therése Siwertsson är chef för de första avdelningarna som öppnar. Redan på måndag flyttar de första äldre in.

– På förmiddagen flyttar vi sängar och andra grejer till lägenheterna. Efter lunch flyttar brukarna. Sen fortsätter vi så hela veckan. Alla ägodelar kommer vara på plats när de boende kommer dit.

undefined
"Alla hemvister är anpassade för brukare med demens eller annan typ av kognitiv svikt", säger Therése Siwertsson, chef för de första avdelningarna att öppna på Lövsta. Med ordet "hemvister" menar hon Lövstas egen benämning på avdelningar.

Utöver 80 lägenheter kommer såväl hemtjänsten i Heby och hemsjukvården samt rehab att finnas på Lövsta.

Enligt Siwertsson är boendet särskilt anpassat för äldre med demens.

undefined
Lövsta äldreboende invigdes med pompa och ståt under onsdagen. På det nya boendet finns allt från eget kök till cafeteria och olika typer av vårdboende som korttidsboende och flera avdelningar för olika typer av demensproblematik.

– Boendet är byggt så att personalen alltid har uppsikt på ett bra sätt. Vi har larm och håller dörrar stängda samtidigt som de som vill, så klart, kan komma ut. Sen leder korridorerna alltid tillbaka till den öppna matplatsen och vardagsrumsdelen. Även om man går mot utgången kommer man alltid till en plats med personal.

undefined
På plats för invigning var kommuntoppen i Heby. De som öppnade invigningen, och med på bild här, var förvaltningschef Åsa Johansson, vård- och omsorgsordförande Annika Krispinsson (C) och Karin Johansson, verksamhetschef för Hebys vård- och omsorgsboenden.

Som UNT tidigare berättat har kommunen hittills betalat noll kronor för Lövsta. I stället äger det privata Stockholmsföretaget Altura boendet. Heby kommun kommer att betala cirka 15,6 miljoner kronor om året i hyra.

Men trots den saftiga hyran, samt att kommunen har ett stort framtida behov av vårdplatser, kommer flera lägenheter stå tomma en längre tid.

undefined
Här får samhällsbyggnadschefen Åsa Nylander smått oförberett känna på hur det är att uppleva en robotkatt för första gången. Även om chefen blev lite småskrämd av kattens första rörelser ser hon den som ett väldigt uppiggande och trevligt tillskott i de äldres nya boendemiljö.

Enligt Siwertsson kommer hela tre avdelningar med totalt 30 lägenheter vara stängda till senare i vår. Inte förrän i höst kommer alla vara fyllda.

– För det första måste de boende få flytta in och acklimatisera sig i sin takt. Men det dröjer bara till mars och april tills nästa två avdelningar öppnar, det är inte så länge. Vi har heller inte budgeterat för att öppna hela boendet på en gång.

Varför gör man så?

– Delvis för att vi inte tror att vi har så många som står i kön just nu på en gång. I och med pandemin har vi haft ett lägre tryck på sökande för boendeplats. Vi har sett att man bor hemma lite längre. Man är i dag aningen försiktigare när det kommer till att ansöka om boende. Men vi är övertygade om att det kommer lätta och att fler kommer att söka längre fram.

undefined
Robotkatter, eller terapikatt, har på senare tid blivit ett utbrett koncept på äldreboenden. Målet är att underlätta och göra det trevligare för äldre främst med olika typer av demens. Katten kan röra sig, jamar och vill gärna bli kliad. Tanken är att den ska skänka lugn och ro till boende. På Lövsta låg katterna lite här och var och vilade i fåtöljer när UNT var på besök.
undefined
Kommunen har satsat stort på konst till det nya boendet. Här och var finns tavlor och olika typer av konstverk skapade av lokala konstnärer. Konstverken avbildar eller lyfter speciella platser runt om i Heby kommun, som exempelvis här i form av Östervåla kyrka och stolriket.
undefined
"Alla de boendes ägodelar kommer att finnas på plats när de kommer dit", säger Therése Siwertsson. Varje lägenhet har egen toalett och är fullt utrustade med tillbehör som exempelvis personlyft, för läggning och uppstigning ur sängen, och sittstolar för att kunna gå på toaletten.
Lövsta – i siffror

Antal vårdplatser: 60 lägenheter för boende med och utan särskilda behov, som demens. 20 lägenheter för korttidsboende.

Kostnad (för byggföretaget): 158 miljoner kronor.

Hyra (för kommunen): 15,6 miljoner kronor (helår, 2023).

Hyra (boende): 6 900 kronor.

Storlek (boendet): 7 700 kvadratmeter.

Storlek (lägenheter): 31,4 kvadratmeter.

Antal anställda: Cirka 156.

Vårdboende: Cirka 73.

Hemtjänst: 40.

Hemsjukvård och rehab: 20.

Korttidsboende: Cirka 19.

Kök: 4.

Källa: Heby kommun och Altura fastigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!