Som UNT berättat tvingas 86-åriga Doris Jansson flytta från sitt boende Tallgården i Östervåla när det ska stänga.
Efter kommunens beslut att stänga boendet har boendets äldre och personal rasat. Men Tallgården behöver renoveras.
Enligt Annika Krispinsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, passar läget bra nu eftersom Hebys nya jätteboende Lövsta är klart.
Tanken är att flera av Tallgårdens boende och personal ska kunna flytta till Lövsta. Men hittills har endast fyra anställda tackat ja till tjänster på Lövsta, som öppnar i januari.
Men vad är egentligen Lövsta för sorts boende? Hur har kommunen haft råd med ett så stort bygge – mitt under pandemin?
Faktum är att hittills har kommunen inte betalat en krona för Lövsta. Utan det är privata Stockholmsföretaget Altura fastigheter som, via bolaget Hajime AB, köpt marken och äger boendet. Byggföretaget Veidekke har byggt. Kommunen blir hyresgäst.
Enligt byggprojektdatabasen Byggfakta har Lövsta kostat 158 miljoner kronor att bygga.
Enligt avtalet mellan Heby kommun och Hajime ska kommunen hyra byggnaden i 20 år. För 2023 betalar kommunen 15,6 miljoner kronor i hyra. Om hyresnivån håller i sig kommer man alltså att betala totalt 312 miljoner kronor i hyra för de 20 åren.
På frågorna varför man valt en privat byggaktör, samt hur man ser på att kommunen kommer betala nära det dubbla byggkostnaden i hyra, svarar Annika Krispinsson med att hänvisa till kommunalrådet Marie Wilén (C).
Under fredagen strax innan lunch återkopplar Wilén till UNT.
Enligt henne valde kommunen en privat byggare och ägare av Lövsta framför allt då kommunen 2017, när fullmäktige tog beslutet, såg ett omfattande framtida investeringsbehov för förskola och grundskolorna i Heby, samt även för bygge av nya, egna hyresbostäder.
Detta ihop med att det vid tidpunkten fanns privata företag som Altura som ville och kunde bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i Heby gjorde att kommunen valde det alternativet, menar Wilén.
– Då gjorde vi bedömningen att det var lämpligt att använda vårt kommunala fastighetsbolag och Hebygårdar till det andra i stället, säger hon.
På frågan hur hon ser på att hyran efter 20 år kommer vara nästan det dubbla byggkostnaden svarar kommunalrådet att hon vill prata med Hebys ekonomichef, Bo Strömquist, innan hon uttalar sig om "den uträkning som UNT har gjort", som hon säger.
– Jag har sökt honom. Jag vill stämma av med honom först.
Åsa Johansson är chef för vård- och omsorgsförvaltningen. Trots att endast fyra personer har valt att byta Tallgården mot Lövsta är hon inte orolig för rekryteringen.
Enligt Johansson har kommunen fått in många ansökningar från flera grannkommuner. Många har även haft rätt utbildning.
Hon ser heller inget problem med att kommunens hyreskontrakt går ut om 20 år. Hon kan dock inte svara vad som händer när tiden går ut. Att kommunen slängs ut är dock uteslutet, menar hon.
På frågan om kommunen verkligen tjänar på att hyra av en privat aktör svarar Johansson:
– Hyran är satt tillsammans med bolaget. Det är i såna fall de som tar risken om bygget blir dyrare. Hyran är fast och den kommer att indexregleras under kommande år.
UNT har sökt Dorotea Stellmach, Sverigechef för Altura, men tyvärr utan framgång.