Doris, 86, kan tvingas flytta mil – när boendet stänger

Doris Jansson har bott i Östervåla hela sitt liv. Men nu kan hon tvingas flytta nära fyra mil när kommunen stänger hennes boende. "Jag trodde att detta var mitt sista hem", säger hon.

"Jag trodde att detta var mitt sista hem. Jag ville så gärna hit för det är hemma i Östervåla", säger 86-åriga Doris Jansson som nu kan få flytta flera mil för nästa boende.

"Jag trodde att detta var mitt sista hem. Jag ville så gärna hit för det är hemma i Östervåla", säger 86-åriga Doris Jansson som nu kan få flytta flera mil för nästa boende.

Foto: Simon Larsson

Heby2022-12-15 05:00

Det var i mitten på november som Heby kommun beslutade om att stänga äldreboendet Tallgården i Östervåla.

Boendets skick är enligt en utredning av fastighetsägaren Hebygårdar för dåligt. Bland annat fann de fuktskador, trasiga paneler samt att tak behöver bytas på flera byggnader.

undefined
Det är efter en utredning av Hebygårdar som kommunen slagit fast att Tallgården inte håller måttet som äldreboende. Byggnaderna har fuktskador. Sedan ska utrymmena även vara svåra att jobba i för personalen då flera rum är för små och saknar hjälpmedel som personlyft och liknande, enligt kommunen.

Men beslutet att stänga boendet kom som en chock för många. För 86-åriga Doris Jansson, som bott hela sitt liv i Östervåla, innebär det sannolikt att hon för första gången måste flytta från orten – och sin familj.

– Jag blev änka tidigt och bodde som särbo efter det, men han gick också bort. Efter det har jag känt en sån oro för att vara ensam. Men det blev så bra när jag kom till Tallgården. Jag har känt mig hemma här.

undefined
"Det är som att bo med en familj här", säger Doris Jansson som själv har arbetat på Tallgården. När det begav sig var året 1997. Hon var därför, trots att hon minns arbetsplatsen med glädje, först skeptisk mot att flytta in på boendet.

Efter att tidigare ha bott på bondgård med sin make, senare i lägenhet med särbo, var det en stor omställning att flytta till äldreboende.

Men det gick ändå bra eftersom Tallgården var hemma i Östervåla. Personalen har fått henne att känna sig trygg. De små rummen, i boendet med anor tillbaka till 20-talet, har känts hemtrevligt.

– Och de i köket är otroliga. Sen har vi mycket aktiviteter här. Vi har gymnastik, vi sjunger och har bingo. Men då kan det bli lite osämja efteråt, säger Doris och skrattar.

undefined
Doris Jansson vill gärna inte flytta till det nya äldreboendet Lövsta i Heby. Efter flytten kommer hon att ha långt till både barn och barnbarn hemma i Östervåla.

Nu talar dock mycket för att hon och flera boendegrannar ska flytta till Heby, över tre mil bort. Där står kommunens nya äldreboende Lövsta klart.

Men på frågan om det inte vore trevligt att flytta till en plats där allt är nytt och fräscht, även om det är Heby, svarar Doris:

– Nej, oj. Jag kan inte tänka mig att flytta nu. Jag vet inte om jag skulle klara av det heller.

undefined
"Vi vill få besked om vad som faktiskt händer. Kommunen har även stressat på personal att skriva under för att söka nya jobb och helt enkelt acceptera det här", säger Pär Jansson. Han och Östervålabon Johan Joelsson har samlat in namn i protest mot nedläggningen av Tallgården.

När Pär Jansson, Doris son, fick reda på kommunens planer startade han och Östervålabon Johan Joelsson en namninsamling.

Totalt samlade de in över 900 påskrifter. De ska lämnas till politikerna i vård- och omsorgsnämnden inför deras månadsmöte.

undefined
Pär Jansson och Johan Joelsson har lyckats samla in över 900 röster för att stoppa nedläggningen av Tallgården. De har samlat in både digitalt via Facebook och med lappar på bland annat Fribbans kiosk och Hemköp.

Framför allt är de emot att äldre ska flyttas till Heby. Något som i princip utesluter spontanbesök för anhöriga, menar de.

– Samtidigt har kommunen varit otydliga under hela den här processen om vad de vill. Man har kört över oss. Man har inte frågat oss i Östervåla vad vi vill, säger Pär Jansson.

undefined
"Jag sa när jag slutade här 1997 att aldrig mer Tallgården. Det har aldrig varit lugnt här. Det har varit mycket förändringar och alltid funnits en oro här om att boendet ska stänga", säger Doris Jansson.

Annika Krispinsson är ordförande för C i vård- och omsorgsnämnden i Heby. Hon säger att hon förstår kritiken och beklagar starkt den oro boende och anhöriga känner.

Enligt henne är det dock nödvändigt att lägga ned Tallgården då bristerna är för stora i boendets arbetsmiljö. Samtidigt är stängningen tillfällig, uppger hon.

undefined
"Vi kommer kortsiktigt ha ett överskott av boendeplatser i Heby kommun när vi öppnar Lövsta. Då har vi ett bra läge att stänga ned Tallgården och gå igenom noga vad vi kan göra där", säger Annika Krispinsson (C).

Enligt henne vill kommunen bygga ut, eller bygga ett helt nytt boende, med runt 32 platser där Tallgården i dag ligger.

– Ambitionen är ett äldrecentrum som uppfyller dagens krav i Östervåla. Där ska finnas hemsjukvård, lokaler för hemtjänsten, matsal, eget kök och mötesplats för äldre. Men först måste en förstudie göras.

undefined
"Socialtjänstlagen styr. Störst behov går först. Lövsta är bäst lämpat om boende har stort behov. Men några kan få plats på Kvarnängens äldreboende i Östervåla också", säger Annika Krispinsson om var Tallgårdens boende kan komma att få sina nya hem efter att boendet stängs.

Enligt Krispinsson (C) stängs inte Tallgården bara för att Lövsta öppnar. Men platsöverskottet gör att läget passar just nu.

Namninsamlingen som gjorts kommer inte påverka kommunens beslut, menar hon.

– Jag har full respekt för att man tycker detta är jobbigt. Men samtidigt skulle vi förr eller senare hamna här. Vi har ett ansvar att alla våra boenden motsvarar dagens krav. Nu har vi läge att ordna det. Men den här gången är det Östervåla som kortsiktigt får anpassa sig. Tidigare har det varit Hebys äldre som fått flytta till den norra kommundelen.

Tallgården – det händer

Senast den 30 juni 2023 ska Tallgården vara avvecklat. Då ska sista personen ha flyttat ut.

Just nu görs en så kallad behovsanalys av vad som ska ingå i den förstudie som i detalj ska undersöka vad som går att göra på Tallgården.

Förstudien planeras komma i gång under våren 2023.

Enligt kommunens boendeprognos förväntas Heby kommun återigen få ett underskott av boendeplatser omkring 2026-2027.

Källa: Heby.se och Annika Krispinsson (C), ordförande, vård- och omsorgsnämnden, Heby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!