Pandemin fick Elin Pihl att lämna livet i Stockholm för flytt hem till Vittinge. Med sig tog hon partnern och krögaren Andreas Malmqvist.
Tills dess hade de levt de senaste 20 åren i Stockholms restaurangvärld, där Andreas bland annat ägt och drivit restaurang Ett hundra ett mitt i stan.
Förra året öppnade paret Vittinge gourmetlada hemma på gården där de tillagar och säljer matkassar från en lada. I år fick de äran att skapa Upplands landskapsmåltid.
En annan rätt, som kanske inte har samma dignitet som årets landskapsrätt, men som paret har minst lika stor passion för är: pizza.
Passionen har blivit så pass stor att paret häromåret köpte en begagnad hästtransport plus en vedeldad ugn som ihop blev:
– En napolitansk pizzeria – men på hjul, är vad det är, säger Andreas Malmqvist och skrattar.
När UNT träffar paret står de utanför IFU Arena i Uppsala. De bakar pizza åt ungdomarna på Storvreta cup.
Enligt Andreas kom idén till när han och en vän skulle köpa nämnda pizzaugn. Det landade i en portabel pizzeria i en boogie-transport.
Enligt paret är deras huvudjobb fortfarande att tillaga sina matkassar. Men pizzadelen har börjat ta allt större plats.
Under en tidigare provomgång med vagnen blev det enligt Andreas halvt kaos – med gården full av bilar.
– Det blev väldigt populärt. Vi kommer att ha öppet två till tre gånger i månaden. Sen kommer vi fortsätta åka ut till andra som bokar oss.
På nyårsdagen, pizzornas pizzadag, blir det dock lugnt på pizzafronten för paret. Men från och med nästa år kommer folk alltså kunna beställa och hämta hemma på parets gård – som på en traditionsenlig pizzeria.
Men vad gör deras pizzor så speciella, förutom att de är napolitanska?
Enligt Elin satsar paret stort på färska råvaror – samt en del, ja, udda ingredienser.
– Vi gillar att testa nya saker. Vi har alltid en pizza som sticker ut lite extra. Som vår löjromspizza. Sen har vi kört med nutella-pizza åt barnen. Och vår tryffel-pizza är en annan favorit.
Andra udda ingredienser som ni kan tipsa om, som ni skulle kunna använda?
– Sardeller, kanske? Anklever? säger Elin och skrattar.
– Nej, men en pizza blanco med färska kantareller, om säsongen tillåter, med färskriven pecorino är en favorit. Eller en pizza med sardeller, potatis och rosmarin, på en bas av crème fraiche, det gillar jag.