Familjen bakar pizza – i vedeldad hästtransport

En pizza blanco med sardeller, honungsdraperad salami-pizza eller löjromspizza? Krögarparet Elin Pihl och Andreas Malmqvist i Vittinge har byggt en äkta, rullande napolitansk pizzeria – av en hästtransport.

UNT träffar krögarparet i mellandagarna när de förbereder sig på att servera mängder av pizza till innebandyspelande ungdomar på Storvreta cup. Till sin hjälp har de 16-åriga Stella Lindblom från Vittinge som brukar jobba hos paret.

UNT träffar krögarparet i mellandagarna när de förbereder sig på att servera mängder av pizza till innebandyspelande ungdomar på Storvreta cup. Till sin hjälp har de 16-åriga Stella Lindblom från Vittinge som brukar jobba hos paret.

Foto: Anna Bredberg

Heby2022-12-31 15:00

Pandemin fick Elin Pihl att lämna livet i Stockholm för flytt hem till Vittinge. Med sig tog hon partnern och krögaren Andreas Malmqvist.

Tills dess hade de levt de senaste 20 åren i Stockholms restaurangvärld, där Andreas bland annat ägt och drivit restaurang Ett hundra ett mitt i stan.

undefined
"Utan att sticka ut hakan är det lite annorlunda pizza här hos oss än på kanske andra mer traditionsenliga hak runt om i Heby", säger Elin Pihl. Här på bild syns en av parets pizzor med nduja-korv, honung, mozzarella-ost och färsk ruccola. Så klart rykande, direkt från ugnen.

Förra året öppnade paret Vittinge gourmetlada hemma på gården där de tillagar och säljer matkassar från en lada. I år fick de äran att skapa Upplands landskapsmåltid.

En annan rätt, som kanske inte har samma dignitet som årets landskapsrätt, men som paret har minst lika stor passion för är: pizza.

undefined
"Många har faktiskt frågat varför vi måste åka runt och stå i Stockholm hela tiden i stället för i Vittinge. Men nu kommer Vittinge få ta del av våra pizzor också", säger Elin Pihl här tillsammans med partnern Andreas Malmqvist.

Passionen har blivit så pass stor att paret häromåret köpte en begagnad hästtransport plus en vedeldad ugn som ihop blev:

– En napolitansk pizzeria – men på hjul, är vad det är, säger Andreas Malmqvist och skrattar.

undefined
"Idén föddes när en vän och jag skulle köpa en pizzaugn. Då pratade vi mer och det hela tog fart. Efter det satte vi oss ned och designade den tillsammans", säger Andreas Malmqvist.

När UNT träffar paret står de utanför IFU Arena i Uppsala. De bakar pizza åt ungdomarna på Storvreta cup.

Enligt Andreas kom idén till när han och en vän skulle köpa nämnda pizzaugn. Det landade i en portabel pizzeria i en boogie-transport.

undefined
"Det är riktigt populärt och det finns marknad för pizza fast det precis har öppnat en ny pizzeria i Morgongåva", säger Andreas Malmqvist.

Enligt paret är deras huvudjobb fortfarande att tillaga sina matkassar. Men pizzadelen har börjat ta allt större plats.

Under en tidigare provomgång med vagnen blev det enligt Andreas halvt kaos – med gården full av bilar.

– Det blev väldigt populärt. Vi kommer att ha öppet två till tre gånger i månaden. Sen kommer vi fortsätta åka ut till andra som bokar oss.

undefined
"Vi har tre till fyra olika pizzor som standard när vi är ute. Två av dem brukar vara klassiker som margeritha och vesuvio. Men oftast tar vi ut svängarna med en av pizzorna där vi använder ingredienser som folk kanske inte är lika vana med", säger Elin Pihl.

På nyårsdagen, pizzornas pizzadag, blir det dock lugnt på pizzafronten för paret. Men från och med nästa år kommer folk alltså kunna beställa och hämta hemma på parets gård – som på en traditionsenlig pizzeria.

Men vad gör deras pizzor så speciella, förutom att de är napolitanska?

undefined
"Vi öppnade vagnen en gång hemma och då blev det väldigt populärt. Sen har vi haft en väldigt intensiv period där vi inte riktigt haft tid. Men nu efter årsskiftet ställer vi ut pizzatrucken och tar beställningar hemma på gården", säger Andreas Malmqvist.

Enligt Elin satsar paret stort på färska råvaror – samt en del, ja, udda ingredienser.

– Vi gillar att testa nya saker. Vi har alltid en pizza som sticker ut lite extra. Som vår löjromspizza. Sen har vi kört med nutella-pizza åt barnen. Och vår tryffel-pizza är en annan favorit.

undefined
Det går även att följa krögarparet på sociala medier. Här har Elin och Andreas byggt upp ett ordentligt arkiv över olika projekt och bilder från fester och tillställningar där de serverat.

Andra udda ingredienser som ni kan tipsa om, som ni skulle kunna använda?

– Sardeller, kanske? Anklever? säger Elin och skrattar.

– Nej, men en pizza blanco med färska kantareller, om säsongen tillåter, med färskriven pecorino är en favorit. Eller en pizza med sardeller, potatis och rosmarin, på en bas av crème fraiche, det gillar jag.

Parets pizza-måsten

1. Pizzeria Lilla Napoli i Falkenberg. "Ska vara Sveriges första napolitansk pizzeria. Boka bord. Åk dit. Beställ vad som helst. Så länge du åker dit en gång i livet. Det är favoritpizzerian".

2. Restaurang Babette i Stockholm – beställ: Pizza med sardin, citron och potatis. "Bland de godaste pizzor som finns!" Detta enligt Elin.

3. Kebabpizza eller en hawaii – dagen efter nyår. "Få saker är så charmigt dagen efter nyår som den där pizzan på favorithaket runt hörnet hemma".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!