Vittinge gourmetlada har fått uppdraget att ta fram recept till Uppland och Uppsala läns landskapsmåltid, och på tisdagen var det dags för den första provsmakningen. Smakrådet består av representanter från länet och en av dem som var på plats för att provsmaka var måltidsforskaren Richard Tellström.
– Det är ofta borgerlig matlagning som blir landskapsrätter – kött, sås, potatis och grönsaker. Det ska finnas en koppling mellan etnicitet och geografi och bygger ofta på lokal odling, säger han, och fortsätter:
– Det behöver inte vara det som folk äter mest, det ska ha en viss finhetsgrad. Pizza kan aldrig bli en landskapsrätt, oavsett hur många som äter den. Det är för trivialt.
Inför receptframtagningen har Richard Tellström tittat närmare på råvaror och måltider i Uppsala län utifrån perspektivet historia, nutid och framtid. Han har även presenterat ett antal nyckelråvaror från länet.
– Det är dels spannmål och potatis eftersom det är upplandsjord som producerar det, och grönsaker som odlas framför allt ner mot Enköping. Och viltkött och bär, roslagsfisk, mälarfisk och insjöfisk, berättar han.
Det är mer specifikt kockarna, och ägarna till gourmetladan, Elin Pihl och Andreas Malmqvist, som provlagat och tagit fram rätterna.
– Det har varit lite som ett detektivarbete. Vi har fått riktlinjer om vad som kännetecknar en landskapsrätt och vilka råvaror som är typiskt uppländska. Sedan har vi försökt begränsa oss till vad vi har i närheten, säger Elin Pihl.
De har jobbat med mat hela livet, men att knyta den till ett specifikt landskap är nytt även för dem.
– De senaste åren har det handlat mer om att sudda ut gränserna, men nu har vi fått titta bakåt i tiden och hålla oss inom Sverige. Det har varit annorlunda och jätteroligt, säger Andreas Malmqvist.
Svenska Landskapsrätter är ett nationellt initiativ från Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungliga skogs- och lantbruksakademien.
– Genom initiativet vill akademierna tillsammans med de 21 svenska länen lyfta Sverige som ett matland och uppmuntra till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner, säger Linn Bennetoft, som är projektledare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Beslutet om vilken som blir den nya landskapsmåltiden är planerat att tas under hösten.