Det är Håkan Roswall som är åklagare på den särskilda åklagarkammaren i Stockholm som kommer att leda utredningen.
Beslutet att avliva vargen förra tisdagen fattades av ett vakthavande befäl hos polisen i Uppsala sedan denne bedömt att vargen utgjorde en fara för allmänheten. Det är polisbefälet beslut som nu ska utredas av den särskilda åklagarkammaren, som svarar för brottsutredningar om det finns misstankar om brott hos poliser.
– Det vi ska utreda nu är om omständigheterna är sådana: var vargen en fara för människor?, säger Håkan Roswall i en kommentar till Sveriges Radio, Radio Uppland.
LÄS MER: DNA-test ska ge svar om vargen
Polisbefälet riskerar att åtalas för grovt jaktbrott.
Förhör kommer nu att hållas med de personer som befann sig vid den gamla banvallen i Tierp där vargen sköts. Vidare kommer filmer från händelsen liksom SVA:s obduktionsprotokoll att gås igenom.
Fyra personer har tidigare anmält avlivningen av vargen till Justitieombudsmannen (JO). Flera av anmälarna menade att vargen avlivadespå felaktiga grunder då den inte utgjorde något hot mot människor.
LÄS MER: Polisen anmäls för ihjälskjuten varg
En av anmälarna menade att man i stället skulle ha sövt vargen och flyttat den till en annan plats. En annan menade att varken polisen eller länsstyrelsen hade kunskap om vargen var genetiskt värdefull och viktig för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Vargens genetiska ursprung och revir ska fastställas av Sveriges Lantbruksuniversitet och Grimsö forskningsstation i Lindesberg. Den analysen är ännu inte gjord.
– Så snart vi får ett dna-prov och har möjlighet så kommer vi att analysera det, har Jens Frank, vilforskare vid Grimsö forskningsstation förklarat för UNT.