Oro i Tierp efter vargskjutningen

En kvinna säger att hon inte vill ha någon varg i närheten av sin bostad. Andra är mera oroliga över vildsvinens närvaro. Avlivningen av en varg i Tierp har väckt olika känslor hos människor.

Tage Thelin menar att vildsvinsfrågan är större och mera problematisk för området än vargen.

Tage Thelin menar att vildsvinsfrågan är större och mera problematisk för området än vargen.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2019-01-30 20:30

Det var polisen som bedömde att vargen på grund av sitt oskygga beteende utgjorde en risk för människor och skulle avlivas.

– Vi arbetar enligt en trappa som börjar med att vi först försöker mota eller skrämma bort vargen. Det fungerade inte i det här fallet och vargen stannade kvar i området. Då gick vi till nästa steg och beslutade om avlivning. Vi hade under det här arbetet kontakt med länsstyrelsens personal, säger Lars Fredin som arbetar med viltfrågor hos polisen.

Diskuterades frågan om bedövning och flytt av vargen till annat område?

– Nej, inte i detta fall. När det gäller vissa vargar kan Naturvårdsverket besluta om detta. Här fick vi inte några sådana signaler när vi pratade med länsstyrelsen.

Enligt Pelle Nellberg, presstalesman på polisregion Mitt, har personer hört av sig och varit kritiska till beslutet och menat att det funnits andra lösningar än avlivning.

– Vi har förklarat hur vi gått till väga innan beslutet. Sedan har länsstyrelsens personal på plats bekräftat att vargen var skadad, vilket kan ha förklarat dess beteende, säger Pelle Nellberg.

Eva-Lena Brännström brukar ofta vara på besök i Tierp:

– Vi är ofta och besöker min mamma som bor här och vi brukar låta våra barn leka borta vid banvallen där vargen sköts. Det är klart att man börjar fundera på det nu, säger Eva-Lena Brännström.

Eva-Lena Brännström förklarar att hon kommer att vara mera restriktiv med var barnen får leka i framtiden.

– Det handlar inte bara om den här vargen utan att det även finns vildsvin i närområdet. Det sätts dessutom ut mat till djur vid gamla banvallen vilket kan locka dit vildsvin och det känns otäckt, säger Eva-Lena Brännström.

Hennes mamma berättar att hon vid ett tillfälle räknat att det var sjutton rådjur som åt av den utsatta maten.

– Det är klart att det kan locka dit en varg. Vi vill inte ha någon varg här inne i bostadsområdet eller dess närhet. Inte vildsvin heller för den delen, säger mamman.

Barbro Högman bor i området där vargen sköts.

– Vargen uppträdde konstigt. Den strök omkring utanför mitt hus och luktade och var inte rädd för mig, berättar hon.

Både Barbro Högman och Tage Thelin, som även han bor i området, konstaterar att det finns en del vilda djur i området.

– Jag känner en större oro för de vildsvin som finns här så därför har jag alltid min hund kopplad när vi går ut, förklarar Barbro Högman.

Tage Thelin förklarar att det är viktigt att det inte får bli en ensidig diskussion kring vargens vara eller inte vara.

– Visst jag har sett vargspår en tid nu och min katt har betett sig underligt och vägrat gå ut, men vildsvinen är ett större problem här i och med att de kan komma i stora grupper och förstöra i trädgårdar för folk, menar Tage Thelin.

Jaktlagen

Vargen i Tierp avlivades enligt paragraf nio i jaktlagen. Den säger att ett vilt djur som orsakar avsevärd skada eller kan vara farlig för människor får avlivas av polis om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

I Uppsala län har aldrig tidigare en varg avlivats med hänvisning till paragrafen. 2015 avlivades en orädd björn i Dalby med hänvisning till paragrafen.

Under 2000-talet har ett trettiotal björnar i Sverige avlivats efter beslut av polisen med stöd av paragraf 9 i jaktlagen. Det har förekommit, men det är ovanligt att vargar avlivats på detta sätt.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!