Läs mer: 260 saknar förskoleplats i vår
Läs mer: Byggboomen lindrar platsbristen
Läs mer: C vill avstå från statsbidrag
Skolinspektionen har hanterat ett antal anmälningar där föräldrar klagat på att de inte fått plats i förskolan inom fyra månader. De senaste perioderna brist på förskoleplatser i Uppsala har varit under våren 2010, våren 2012 och våren 2013. Det vanligaste utfallet är dock att Skolinspektionen konstaterar att kommunen inte uppfyllt lagens krav, men att myndigheten avstår från att ingripa.
– När det är så korta tider som fyra månader hinner vi inte få ut sanktionerna innan ärendet är förfallet. Om den som anmält kommunen till Skolinspektionen har fått en förskoleplats några månader senare kommer inte förvaltningsrätten att döma ut något vite eftersom problemet är löst, säger Fredrika Brickman på Skolinspektionens anmälningsenhet.
Innebär det att lagkravet om förskoleplats inom fyra månader inte gäller i praktiken?
– Kravet i skollagen gäller. Men systemet med viten är inte anpassat till omsorgsgarantin. Här skulle en sanktionsavgift vara lämpligare. Men lagstiftningen ger oss inte möjlighet att ta ut en sådan avgift, säger hon.
I skollagen finns också krav att den erbjudna förskolan inte ska ligga för långt från hemmet. Vad det innebär i praktiken har Skolinspektionen inte prövat för Uppsalas del. I ett beslut som rör Uppsala kommun skriver Skolinspektionen i ett påpekande, med hänvisning till förarbeten i lagen, att kommunen kan erbjuda en förskoleplats som ligger längre från hemmet. Men ett ”sådant platserbjudande bör dock inte få till följd att en familj tvingas till en längre restid varje dag för att transportera barn mellan förskola och hem.”
2013 kom betänkandet från en statlig utredning om förskolegarantin. Utredarna fann att 3 000 barn om året får vänta för länge på förskoleplats, och föreslog en skärpning av reglerna. Enligt förslaget ska kommuner som inte klarar att ordna plats i förskolan inom fyra månader betala ersättning i form av en väntepeng till de föräldrar som drabbas. Väntepengen skulle vara lika stor som föräldrapenningen. Dessutom skulle kommunerna betala en sanktionsavgift till staten för att jämna ut skillnaderna i storleken på föräldrapenning. På så sätt blir det inte billigare att neka låginkomsttagare förskoleplats än höginkomsttagare.
Enligt utredningens förslag skulle de nya reglerna träda i kraft 1 januari 2015. Men regeringen har valt att lägga utredningen i byrålådan och har inte skickat förslaget på remiss. ”Vi bedömer att befintlig lagstiftning och det arbete Skolinspektionen gör är tillräckligt”, skriver Emma Stark, pressekreterare hos utbildningsminister Gustaf Fridolin, i ett e-postmeddelande.