Läs mer: Miljonbidrag ska minska förskolegrupper
Läs mer: Miljardrullning när skolan byggs
Läs mer: Sju förskolor läggs ned
– Jag vet inte hur vi ska lösa det. Verksamheten på jobbet är ju planerad efter att man ska komma tillbaka efter föräldraledigheten, säger Peter Jansson, en av de föräldrar som har fått besked om att de inte får någon förskoleplats i januari.
Han säger att det bara är för att de legat på och frågat som de har fått veta att det inte blir någon förskoleplats. Något officiellt besked har kommunen inte skickat ut.
– Det är en sådan oerhörd nonchalans vi mötts av inför det faktum att de misslyckats så kapitalt med att uppfylla lagkraven.
När UNT träffar honom och sonen Nikolaj, snart ett och ett halvt år, i Pelle Svanslös-parken är han på väg till tingsrätten för att lämna in ett överklagande till förvaltningsrätten. Familjen har också anmält kommunen till Skolinspektionen för brott mot platsgarantin i förskolan.
– Uppsala växer och då borde man förstå att det också flyttar in fler barn, säger Peter Jansson.
Birgitta Pettersson, direktör för utbildningsförvaltningen på Uppsala kommun, är medveten om problemen.
– Vi har en lokalplanering för förskolan. Men den bygger på att vi har uppemot 1 000 barns skillnad i behoven mellan vår och höst. Tidigare har vi lyckats lösa det, men nu är det en ny förskola som har blivit försenad. Det beskedet fick vi i fredags, säger hon.
Totalt saknas platser för 260 barn i januari. När Jarlaparken, som ligger i Svartbäcken, öppnar tillkommer 144 platser. Tekniska problem under bygget har dock försenat invigningen, och det kan dock dröja så länge som till april–maj innan den är klar.
Ett problem är också statsbidraget för mindre barngrupper, som UNT rapporterade om i juni. På ett antal förskolor har kommunen av det skälet nu låst platsantalet. Tidigare år har kommunen kunnat fylla på barngrupperna under våren.
Hur kommunen ska lösa den resterande platsbristen är inte klart. En förhoppning är att Tunaparkens förskola, som öppnar i januari, ska skapa flyttkedjor som kan ge oväntade lösningar.
UNT har tidigare berättat att kommunen fattat beslut om att lägga ner flera förskolor i områden med överskott på platser, samtidigt som nya förskolor byggs i områden med platsbrist. På förskolor som är på väg att stänga har man strypt antagningen. Det är nu oklart hur många av dessa som kan tas i bruk under våren för att avhjälpa platsbristen.