LÄS MER: 260 barn saknar förskoleplats i vår
Varför har kommunen så svårt att få fram dagisplatser? De vet ju hur många barn som föds, är en vanlig fråga många barnfamiljer ställer.
Men det är inget lätt pussel kommunens planerare har att lägga. I augusti när sexåringarna börjar i förskoleklass, blir många platser lediga. Barn föds dock året runt, vilket gör att inflödet av nya barn inte följer skolornas läsår.
I slutändan handlar det dock om pengar. Om kommunen tar höjd för det ökade behovet under våren står ett antal platser tomma och tickar pengar under hösten.
Det genomsnittliga priset för en förskoleplats i Uppsala är ungefär 103 000 kronor. De tomplatser som krävs för att jämna ut hela skillnaden mellan höst och vår skulle kosta 50 miljoner kronor, en kostnad som många av Uppsalas skattebetalare förmodligen vill slippa. Att hålla extraplatser under hösten för de 260 platser som nu saknas innebär en extra kostnad på drygt 13 miljoner.
För att klara skillnaden i behov under året handlar det om att dimensionera förskolorna så att det under hösten är en ledig plats i varje förskolegrupp på 18 barn. Men i en slimmad kommunal organisation som jagar kostnader blir det ett närmast oöverstigligt problem.
Uppsalas expansion kan paradoxalt nog lindra problemen. Kommunen kan planera så att de nya förskolor som byggs står klara till våren, när behovet är som störst. Fullt ut räcker det dock inte för att parera de stora svängningarna.
Detta är dock en klen tröst för de föräldrar som står utan förskoleplats när föräldrapenningen tagit slut. Att planera barnafödandet efter tillgången på förskoleplatser är inte det lättaste.