Svårt att få vittring på surströmmingen i Uppsala

Slutsålt eller några enstaka burkar kvar hos handlare i Uppsala inför torsdagens premiär. Hos auktionssajten Tradera har man noterat en rejält ökad efterfrågan på surströmming i år.

Malin Israelsson jobbar i fiskdisken på Ica Luthagens livs. "Vissa dagar har det varit huggsexa om de surströmmingsburkar som vi haft här i disken", berättar hon.

Malin Israelsson jobbar i fiskdisken på Ica Luthagens livs. "Vissa dagar har det varit huggsexa om de surströmmingsburkar som vi haft här i disken", berättar hon.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-08-17 20:00

I Hästskär på Hållnäshalvön är det tomt i förrådet hos fiskaren Lars-Ivan Hållstrand – länets ende surströmmingsproducent.

– Allt är sålt till antingen butiker eller privatpersoner, säger han.

undefined
Lars-Ivan Hållstrand är fiskare i fjärde generationen.

Han är fiskare i fjärde generationen i familjen Hållstrand. De senaste åren har strömmingsfångsterna minskar markant för honom. Något som bland annat haft negativa effekter på surströmmingsproduktionen.

– Vi har tappat runt 25 procent av försäljningsvolymen och kommer i år att sälja någonstans mellan 1 500 till 2 000 burkar (varje burk väger 475 gram), berättar han.

Även hos flera livsmedelsbutiker som tidningen varit i kontakt med är surströmmingen slutsåld eller så finns det några enstaka burkar kvar. 

undefined
Malin Israelsson jobbar i fiskdisken på Ica Luthagens livs. "Vissa dagar har det varit huggsexa om de surströmmingsburkar som vi haft här i disken", berättar hon.

I kyldisken hos Ica Luthagens livs ligger ett tiotal burkar inför torsdagens surströmmingspremiär.

– Det här är vad vi har kvar och vi kommer nog inte att få något mera, säger Alice Callicoate som jobbar i fiskdisken.

Hon berättar att de totalt har vi fått in ett par hundra burkar i år. Varje burk kostar en knapp hundring.

– När det kommer leveranser av burkar med hela fiskar har det varit huggsexa. Nu är de slut, nu finns det bara filéburkar kvar, berättar hon.

Det är inte bara i Uppsala som surströmmingen lyser med sin frånvaro. Efterfrågan är större än utbudet på många platser i landet.

undefined
De här burkarna fanns kvar på Ica Luthagens livs på onsdagen.

Bristen på surströmming har märkts hos auktionssajten Tradera.

– Vi kan absolut se upptrissad försäljning av surströmming i juli och augusti i år, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Totalt har det skett 42 försäljningar i sommar. Priserna har varierat mellan 150 till 529 kronor per burk.

– Det fanns även en rekorddyr auktion i juli då utbudet var betydligt mindre. Den blev det budkrig om och efter 56 bud fick vinnaren betala 699 kr för sin surströmming, förklarar Sofia Hagelin.

Hon förklarar att det sålts ungefär dubbelt så många surströmmingsburkar i år och snittpriset per såld burk ligger ungefär 22 procent högre i år jämfört med 2022.

undefined
Lars-Ivan Hållstrand säljer sin surströmming i huvudsak i Uppland och Gästrikland men han har kunder även uppe i Norrland. I år är lagret hemma hos honom i Hästskär.

Lars-Ivan Hållstrand menar att den stora mängd strömming som tas av upp av stora industriella fisketrålare i Östersjön och används till fiskmjöl har lett till en utfiskning och påverkat surströmmingsmarknaden.

– Men det kunde ha varit ännu värre. Längst upp i Bottenhavet har strömmingstillgången varit god och det har varit räddningen – annars hade det sett riktigt illa ut i år, säger Lars-Ivan Hållstrand.

undefined
Det är tid för surströmming. Potatis, rödlök, tunnbröd, crème fraiche och potatis är givna tillbehör.
Surströmmingen

Surströmming är fermenterad fisk. Det vill säga strömming som konserverats genom jäsning. Den jästa strömmingen säljs i konservburkar. Det är jäsningen som gör att fisken kan upplevas på ett visst sätt.

Historiskt i Sverige konserverades strömmingen med saltning. På 1500-talet i Gustav Vasas Sverige uppstod saltbrist, vilket gjorde att man började lägga in strömmingen i mindre salt. Detta ledde till att man fick en jäsningsprocess av fisken.

Surströmmingspremiären är tredje torsdagen i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!