Det har varit krisrubriker inför surströmmingspremiärerna de senaste åren. Bristen på strömming har hotat produktionen av den konserverade fisken som även brukar kallas för Norrlands nationalrätt.
Förra året stängde flera av de större producenterna i Sverige ned sina verksamheter på grund av brist på strömming.
Även i år har bristen på strömmingen varit påtaglig – vilket påverkat surströmmingstillverkningen. Det har även lett till en andrahandsmarknad på auktionssajten Tradera med priser på upp till 700 kronor för en burk surströmming.
– De stora mängder strömming som tas av upp av de industriella fisketrålarna långt ute till havs leder till en utfiskning. Den påverkar surströmmingsindustrin och oss som håller på med detta, menar Lars-Ivan Hållstrand.
Hållstrands produktion av surströmming har gått ner med cirka 25 procent till år och i år har han fått ihop cirka 2 000 burkar (varje burk väger 475 gram) med surströmming.
– Volymerna har minskat. Vi får även jobba fyra kanske fem gånger så mycket nu för att få upp vår fisk som tidigare, säger han.
Sett över ett lite längre tidsperspektiv – fem, sex år sedan – så tog Lars-Ivan Hållstrand upp 15 och 20 ton strömming på ett år.
Utfiskningen ute till havs påverkar även det marina ekosystemet.
När trålarna tar upp stora volymer med strömming söker sig skarven och sälen närmare land för att hitta fisk, vilket påverkar småskaliga fiskare.
– Bristen på fisk syns på sälen som blivit allt magrare på senare år, säger däckmatrosen Jocke Berg som jobbar hos Lars-Ivan Hållstrand.
Under flera år har olika fiskeorganisationer och Internationella havsforskningsrådet (Ices) lyft frågan om minskade fiskekvoter för de stora industriella trålarna som rör sig i Östersjön och Bottenhavet.
Den fisk som de tar upp, bland annat strömming, används till stor del för att göra fiskmjöl.
Men även frågan om att vattenområden ska fredas från strömmingsfiske är viktigt menar de småskaliga fiskarna.
En sådan åtgärd skulle kunna bidra till att strömmingen kan återhämta sig.
Hos Hav- och vattenmyndigheten utreds den här frågan för tillfället. Bland annat diskuteras en fredning av vatten utanför den norduppländska kusten liksom längre upp i Bottenhavet.
– Det är oerhört viktigt att det arbetas med den här frågan för strömmingens överlevnad, menar Lars-Ivan Hållstrand.