Fiskbristen hotar klassiska matrÀtten

Surströmming Àr en bristvara. Har du tur kan du hitta den i en del matvarubutiker. "Framtiden Àr mycket oviss", sÀger HÄllnÀsfiskaren Lars-Ivan HÄllstrand. Men rÀddningen kan vara pÄ vÀg.

Surströmming Àr en bristvara. Har du tur kan du hitta den i en del matvarubutiker. "Framtiden Àr mycket oviss", menar HÄllnÀsfiskaren Lars-Ivan HÄllstrand.

Surströmming Àr en bristvara. Har du tur kan du hitta den i en del matvarubutiker. "Framtiden Àr mycket oviss", menar HÄllnÀsfiskaren Lars-Ivan HÄllstrand.

Foto: Jeanina Santiago

Ekonomi2023-08-26 20:00

Det har varit krisrubriker inför surströmmingspremiÀrerna de senaste Ären. Bristen pÄ strömming har hotat produktionen av den konserverade fisken som Àven brukar kallas för Norrlands nationalrÀtt.

Förra Ă„ret stĂ€ngde flera av de större producenterna i Sverige ned sina verksamheter pĂ„ grund av brist pĂ„ strömming. 

Även i Ă„r har bristen pĂ„ strömmingen varit pĂ„taglig – vilket pĂ„verkat surströmmingstillverkningen. Det har Ă€ven lett till en andrahandsmarknad pĂ„ auktionssajten Tradera med priser pĂ„ upp till 700 kronor för en burk surströmming. 

– De stora mĂ€ngder strömming som tas av upp av de industriella fisketrĂ„larna lĂ„ngt ute till havs leder till en utfiskning. Den pĂ„verkar surströmmingsindustrin och oss som hĂ„ller pĂ„ med detta, menar Lars-Ivan HĂ„llstrand.

undefined
Surströmming Àr en bristvara. Har du tur kan du hitta den i en del matvarubutiker. "Framtiden Àr mycket oviss", menar HÄllnÀsfiskaren Lars-Ivan HÄllstrand.

HĂ„llstrands produktion av surströmming har gĂ„tt ner med cirka 25 procent till Ă„r och i Ă„r har han fĂ„tt ihop cirka 2 000 burkar (varje burk vĂ€ger 475 gram) med surströmming.

– Volymerna har minskat. Vi fĂ„r Ă€ven jobba fyra kanske fem gĂ„nger sĂ„ mycket nu för att fĂ„ upp vĂ„r fisk som tidigare, sĂ€ger han.

Sett över ett lite lĂ€ngre tidsperspektiv – fem, sex Ă„r sedan – sĂ„ tog Lars-Ivan HĂ„llstrand upp 15 och 20 ton strömming pĂ„ ett Ă„r.

Utfiskningen ute till havs pĂ„verkar Ă€ven det marina ekosystemet. 

NÀr trÄlarna tar upp stora volymer med strömming söker sig skarven och sÀlen nÀrmare land för att hitta fisk, vilket pÄverkar smÄskaliga fiskare.

– Bristen pĂ„ fisk syns pĂ„ sĂ€len som blivit allt magrare pĂ„ senare Ă„r, sĂ€ger dĂ€ckmatrosen Jocke Berg som jobbar hos Lars-Ivan HĂ„llstrand.

undefined
Lars-Ivan HÄllstrand har sett sina strömmingsfÄngster minska rejÀlt de senaste Ären.

Under flera Ă„r har olika fiskeorganisationer och Internationella havsforskningsrĂ„det (Ices) lyft frĂ„gan om minskade fiskekvoter för de stora industriella trĂ„larna som rör sig i Östersjön och Bottenhavet. 

Den fisk som de tar upp, bland annat strömming, anvÀnds till stor del för att göra fiskmjöl.

Men Ă€ven frĂ„gan om att vattenomrĂ„den ska fredas frĂ„n strömmingsfiske Ă€r viktigt menar de smĂ„skaliga fiskarna. 

En sĂ„dan Ă„tgĂ€rd skulle kunna bidra till att strömmingen kan Ă„terhĂ€mta sig. 

Hos Hav- och vattenmyndigheten utreds den hĂ€r frĂ„gan för tillfĂ€llet. Bland annat diskuteras en fredning av vatten utanför den nordupplĂ€ndska kusten liksom lĂ€ngre upp i Bottenhavet. 

– Det Ă€r oerhört viktigt att det arbetas med den hĂ€r frĂ„gan för strömmingens överlevnad, menar Lars-Ivan HĂ„llstrand.

undefined
Lars-Ivan HÄllstrand tillverkade 2 000 burkar (varje burk vÀger 475 gram) med surströmming i Är. Det Àr minskning med 25 procent frÄn förra Äret.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!