Läs hela serien om droger i grundskolan

I en artikelserie uppmärksammar UNT att det förekommer drogförsäljning i Uppsalas grundskolor. Vi har bland annat pratat med lärare, föräldrar, elever, rektor, ungdomsjour och polis. Här är alla artiklar i serien.

Hilde Wiberg är chef på Uppsala ungdomsjour och aktiv i samverkansmodellen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) som jobbar aktivt och förebyggande för att motverka drogproblematiken.

Hilde Wiberg är chef på Uppsala ungdomsjour och aktiv i samverkansmodellen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) som jobbar aktivt och förebyggande för att motverka drogproblematiken.

Foto: Johan Häll

Nyheter2021-06-16 17:00
undefined
Hilde Wiberg är chef på Uppsala ungdomsjour och aktiv i samverkansmodellen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) som jobbar aktivt och förebyggande för att motverka drogproblematiken.

"Det finns narkotika i de flesta grundskolor i Uppsala"
Det förekommer drogförsäljning på de flesta grundskolor i Uppsala. Något som polisen och ungdomsjouren bekräftar. 51-årige läraren Tomas har noterat detta och riktar kritik mot rektorer som inte tryckt tillräckligt hårt på larmknappen och att personalen ombads att inte berätta för vårdnadshavare om bekymret. 

undefined
Polis och ungdomsjour betonar att probelmet med droger och drogförsäljning finns på i princip alla grundskolor i Uppsala.


Johan Häll: Vad kan stoppa utvecklingen?
"Droger finns på de flesta grundskolor i Uppsala och barn i mellanstadiet agerar springpojkar. Hur ska man stoppa det här?", skriver UNT:s reporter Johan Häll i en krönika. 

undefined
Johan Häll.


Elever vittnar om oroligheter: ”Obehaglig känsla”
”Det snackas i matsalen om att en del elever säljer droger”. Det säger Simon, en av flera elever som UNT pratat med som vittnar om oroligheter, droger och kriminalitet i de skolor de går i.


Vad är det som försiggår på skolorna?
Ledare: "Föräldrar och lärare har enormt mycket mark att hämta igen om narkotikapreparat", skriver UNT:s ledarskribent Johan Rudström.

undefined
Evelina Rooney har två söner på Björkvallsskolan och är bekymrad över problemet med droger i grundskolorna.


Mamman Evelina om drogerna: ”Barnen ser och hör saker”
Evelina Rooney har två söner på Björkvallsskolan i Björklinge. Hon är bekymrad över drogproblematiken i skolorna och säger att hennes söner både ser och hör saker kring droger. Oscar Diös har två barn på två olika grundskolor i Uppsala och blir förvånad över uppgifterna som bekräftar att det är vanligt förekommande att det finns droger i grundskolorna.


Ungdomsjouren: ”Våra insatser kommer ge resultat”
Drogerna i grundskolan måste bort, och i den tuffa kampen jobbar Uppsala ungdomsjour hårt. ”Våra uppgifter är att identifiera ungdomarna i riskzonen för droger och kriminalitet”, säger Mats Nilsson som jobbar på fältet. 

undefined
Mats Nilsson är socialarbetare på fältet vid ungdomsjouren och jobbar tillsammans med skolorna för att identifiera ungdomar i riskzonen för droger och kriminalitet.


"Då kanske inte barnet söker sig till droger"
Isabel Eriksson har träffat över 1 000 ungdomar under sina tio år på Arbetsförmedlingen. En nyckel till att ungdomar kan avstå från droger är att bygga upp en stark relation mellan barn och förälder, anser hon.

undefined
Isabel Eriksson har träffat över 1 000 ungdomar och hon har skapat ett projekt som kan skapa trygghet och välmående.


Här kan föräldrar till barn med drogproblem få hjälp
I Uppsala kan oroliga föräldrar som misstänker att deras barn använder droger vända sig till ungdomscentrum via en "öppen ingång". Det är en chans att få hjälp på ett sätt som inte alla kommuner kan erbjuda.

undefined
Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.


Polisen: "Tolkningen av lagen gör mig förbannad"
Martin Gunér jobbar som områdespolis i Uppsala och tycker att tolkningen av sekretesslagen mellan socialtjänst och polis sätter käppar i hjulen för deras arbete. "Det gör mig förbannad", säger han. 

Skolelevers drogvanor

Användning av narkotika bland elever i årskurs 9 var vanligare i storstäder under 2020, det visar senaste rapporten från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Åtta procent uppgav att de någon gång använt narkotika. Om man räknar in elever som använt receptbelagda narkotikaklassade läkemedel utan läkares ordination, hamnar siffran i stället på 13 procent.

Sedan 2015 har användningen av narkotika ökat bland både flickor och pojkar.

Källa: CAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!