Sekretesslagen innebär att socialtjänsten inte får meddela polis vilka ungdomar som är i riskzonen för droger och kriminalitet. Lagen kan tolkas olika beroende på kommun. Det väcker känslor hos en av Uppsalas områdespoliser, Martin Gunér.
– Det har gjort mig arg och förbannad att en jurist i Uppsala ska förhindra oss att arbeta på ett sätt som man gör i andra delar i landet. Att lagen tolkas olika i olika kommuner gör mig upprörd, säger han.
– Vi inom polisen har en lägesbild och socialtjänsten har en. Vi skulle nog kunna uppmärksamma fler fall av barn som är i riskzonen om vi skulle kunna dela information med varandra.
Från polisens håll råder förundersökningssekretess. Martin Gunér säger att det handlar om att skydda den enskilde, men att både polis och socialtjänst har samma uppdrag och strävar efter samma målsättning.
– Vi ska förebygga brott, förhindra att unga hamnar i kriminalitet och missbruk samt att de ska komma ur det. Det behöver man, anser jag som polis, information som socialtjänsten sitter på, för att lagföra personer som förser ungdomar med narkotika. Jag tror att ett mer strukturerat informationsutbyte mellan socialtjänst och polis skulle gagna den enskilde.
Katja Friberg är chef för avdelning barn och unga myndighet vid Uppsala kommun.
– Alla kommuner förhåller sig till samma sekretesslagstiftning. Utifrån den gör vi tillsammans med våra kommunjurister bedömningar för att hitta rättssäkra arbetssätt både inom Uppsala kommun (mellan olika enheter och förvaltningar) och gentemot andra aktörer, till exempel polis, säger Katja Friberg.
– Sekretessen är viktig för att skydda uppgifter om enskilda personer, men begränsar och försvårar så klart samarbetet mellan olika aktörer. Vi försöker hela tiden hitta sätt att samverka så att vi ändå når bra resultat tillsammans med andra delar av kommunen och andra aktörer, till exempel polisen. Vi omvärldsbevakar också hela tiden hur andra kommuner arbetar, säger hon.
– Men det stämmer också att det ändå kan fungera på andra sätt i andra kommuner, då det som alltid kan finnas olika bedömningar utifrån lagen. Men det är svårt för oss att svara på varför det ser ut på något annat sätt någon annanstans, säger Katja Friberg.