Här kan föräldrar till barn med drogproblem få hjälp

I Uppsala kan oroliga föräldrar som misstänker att deras barn använder droger vända sig till ungdomscentrum via en "öppen ingång". Det är en chans att få hjälp på ett sätt som inte alla kommuner kan erbjuda.

Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.

Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.

Foto: Johan Häll.

Nyheter2021-06-26 05:00

– Det är en möjlighet som Uppsala ska vara väldigt stolt över, säger Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.

– Om ens tonåring plötsligt ändrar umgänge, får ett förändrat beteende eller om man hittar något som kan tyda på att ungdomen använder droger kan man som förälder vända sig till oss, på Ungdomscentrum. Man kan få rådgivning på telefon och få komma hit och lämna prov. Det är en otroligt bra tjänst för familjer i Uppsala. I snitt har vi tre samtal med familjer som söker till oss på egen hand, det brukar räcka.

undefined
Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.

Aylin Blom berättar att det finns goda förutsättningar att bli drogfri efter att ha genomgått en behandling via Ungdomscentrum, men att det inte alltid är så att ungdomen är motiverad att bli kvitt drogerna. De senaste åren ligger positiva provsvar bland ungdomar i åldern 13-16 år ungefär längs en jämn linje i antal.

– Vi ser inte att det skett en ökning utan det är på samma nivå, och det är i princip samma droger där cannabis är den största. Ibland kommer lite nya droger men i det stora hela är det ungefär på samma nivå sedan flera år tillbaka.

Antalet 13-14-åringar som lämnar urinprov har ökat något de senaste två åren.

– Det kan tyda på att det finns en större oro för just den åldersgruppen men inget vi kan säga säkert. Men vi är bra utrustade att möta upp de här ungdomarna med drogproblematik, säger Aylin Blom.

undefined
Aylin Blom, enhetschef vid ungdomscentrum i Uppsala kommun.


Hur många får återfall och testar positivt flera gånger hos Ungdomscentrum?

– Klart det finns ungdomar som testat positivt flera gånger efter varandra. Dels sitter cannabis kvar länge i kroppen, sedan kan det vara svårt för vissa ungdomar att hålla sig drogfria, säger Aylin Blom.

UNT har i flera artiklar uppmärksammat problemet med drogförsäljning på Uppsalas grundskolor. Men att få bort droger helt är en tuff utmaning. Helena Hedman Skoglund (L) är ordförande i utbildningsnämnden och hon ser ett behov av insatser även på mellanstadieskolorna. Det förebyggande arbetet där en stor kraft ligger i att stärka personal i deras kunskap kring narkotika.  

undefined
Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

– Skolan måste vara drogfri och det ska råda nolltolerans. Sedan har vi ett uppenbart arbete som behöver göras tillsammans med socialtjänsten, polisen och flera parter som är på gång.

– Utifrån en kartläggning vi gjort har vi tagit fram ett åtgärdspaket och jobbat utifrån det. Vi behöver se till att all personal får ta del av den här kompetensutvecklingen.

En lärare har tidigare berättat för UNT att rektorn ombad sin personal att inte meddela vårdnadshavare om att det pågick misstänkt drogförsäljning på deras skola.

Tycker du att skolorna ska vara öppna med information till föräldrar?

– Det kan finnas olika strategier hur man jobbar med frågan. Precis som på många håll har vi ett tydligt problem med narkotika på skolorna, vi vinner inte på att ducka för det. Vi behöver uppmärksamma att det finns så vi kan jobba för att förändra det, säger Helena Hedman Skoglund.

Om fem år hoppas hon att läget ser annorlunda ut.

– Jag vill kunna säga att Uppsalas skolor är drogfria, att vi ser en positiv utveckling. Då krävs ett intensivt jobb, samtidigt ska man inte vara naiv. Det är väldigt lätt att hitta droger, vi har kriminella i alla åldrar och små barn som används som verktyg. Skolan ska vara en fredad och trygg zon, inget barn ska möta narkotika eller använda droger där.

Så kan du få hjälp

Om man som förälder är orolig för att sin tonåring använder droger kan man kontakta ungdomscentrum via en "öppen ingång" vid socialtjänsten för rådgivning och hjälp. 

Bemanning:
Under kontorstid på vardagar

Telefonnummer:
018-7271550

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!