Spökbygget Dragon Gate firar 20 år – till salu igen

Dragon Gate – det kinesiska palatset vid E4:an vid Älvkarlebyavfarten – började byggas för 20 år sedan. Satsningen har handlat om feng shui, en kinesisk ägare som satsade mångmiljonbelopp och gav upp och sålde. Nu är anläggningen till salu igen.

Thomas Sonesson, entreprenör och delägare av Dragon Gate.

Thomas Sonesson, entreprenör och delägare av Dragon Gate.

Foto: Julia Koch

Älvkarleby2024-03-31 06:30

I dag är det igenbommat och ödsligt vid Dragon Gate. Någon verksamhet bedrivs inte där i dag.

– Så kommer det nog också att förbli, säger Thomas Sonesson som ingår i den nuvarande gruppen av ägare.

undefined
Thomas Sonesson inne på torget på Dragon Gate.

Men vi tar det hela från början. 

År 2004 köpte den kinesiska affärsmannen Li Jingchun hotellet Älvkarlen som då låg på platsen. Mister Li som han även kallats hade gjort sig en förmögenhet på myggmedel i Kina. 

I vissa sammanhang har det sagts att mister Li gillade att hotellet låg i en öst-västlig riktning mot Kina och att det utstrålade rätt feng shui – det vill säga den fysiska miljöns positiva inverkan på allt levande. Detta skulle innebära att det var goda förutsättningar att driva en bra affärsverksamhet där.

undefined
Kenny Li var den tidigare ägaren Li Jingchuns förlängda arm på Dragon Gate.

En annan teori är att köpet var en affärsmässig satsning av den kinesiske affärsmannen som även varit inblandad i andra projekt i Sverige.

Kort efter att affären blivit klar startade bygg- och rivningsarbeten på platsen. Fyra år senare var den första byggetappen klar där de första spåren av Kina syntes tydligt. 

När Li Jingchun besökte bygget 2007 sa han: "Jag har en mycket stark tro på att det här kommer att lyckas". 

Han har även förklarat att han haft en vision om att bygga en mötesplats för svenskt- och kinesiskt näringsliv vid Dragon Gate. 

undefined
Dragon Gate sommaren 2022.

I dag, 20 år senare, är Dragon Gate ett Kina i miniatyr med Himmelska fridens torg, kinesiska muren, ett buddistiskt Shaolin-tempel, ett hotell, guldstatyer, museum och 200 terrakottasoldater.

Runt 200 miljoner kronor ska Li Jingchun ha investerat i projektet. Av satsningen blev inte mycket och stället har mestadels varit igenbommat mellan 2004 och 2018. Svåra affärsmässiga förutsättningar liksom olika kommunala hinder ska ha satt käppar i hjulet för satsningen i den norduppländska kommunen.

undefined
Så här såg det ut när det tio våningar höga hotellet höll på att byggas vid Dragon Gate.

Mister Li tröttade också på projektet och meddelade i början på 2017 att han ville sälja. 

Hösten 2018 köpte entreprenören Olle Larsson, en grupp med Uppsalaföretagare samt Stockholmsföretagaren Martin Johansson Dragon Gate. Köpeskillingen ska ha landat någonstans mellan 10 och 20 miljoner kronor.

Efter deras övertagande hände en del saker på Dragon Gate, menar Bert-Ola Dahlgren, samhällbyggnadschef i Älvkarleby kommun.

– De tänkte lite utanför boxen med olika event som rave och konserter samt öppnade upp Shaolintemplet för karate. Tyvärr kom pandemin och slog undan benen för dem.

undefined
Här visar Olle Larsson (med påse i handen) runt på Dragon Gate. I köpet ingick miljontals med butiksvaror av olika slag.

De sista tre åren har det knappt varit någon verksamhet på platsen. 

– Tyvärr kommer det nog att vara så en tid framöver också med den ekonomiska läge vi har i dag, men jag hoppas jag har fel, fortsätter Bert-Ola Dahlgren.

Hos de nuvarande ägarna finns i dag en tydlig uppfattning om att sälja Dragon Gate.

– Vi har fräschat upp och utvecklat platsen och visat att det går att driva verksamhet där. Men vi känner att vi gjort vårt och att det är läge för en ny aktör att komma in med nya fräscha ögon nu, säger Thomas Sonesson.

Han förklarar att de nu lyssnar nu med de olika intressenter som hör av sig. Thomas Sonesson förklarar att det inte är aktuellt att öppna upp anläggningen för enstaka evenemang.

– Det kostar alldeles för mycket att öppna och dra i gång allt som krävs för ett enstaka evenemang. Det är inte intressant.

I nästa andetag öppnar han för ytterligare en möjlighet när det gäller Dragon Gate.

– En långtidsuthyrning kan vi också tänka oss.

undefined
I källaren på museet finns en terrakottaarmé. De är kopior av de lermodeller av soldater och hästar som hittades i graven i Xian i Kina hos landets första kejsare Qin Shi Huangdi som avled 210 före kristus.

Linda Helzenius är näringslivschef i kommunen. Hon lovordar det som de nuvarande ägarna gjort. 

– Men jag tror att man kan tänka ännu mera utanför boxen. Hotellet på tio våningar – behöver det vara ett hotell? Kan man inte tänka sig ett företagshotell för olika branscher? Det finns även stora ytor runt omkring byggnaderna som kan nyttjas. Lägg sedan till att läget är bra med goda logistiska förutsättningar vid motorvägen, säger hon.

Även om Dragon Gate inte blivit den plats kommunen hoppats på med mycket aktiviteter och kommers så är man ändå nöjd.

– Trots att det mestadels varit stängt så är det många som känner igen "den där kinesiska byggnaden vid E4:an". Det har varit ett givet samtalsämne på många möten ute i landet som jag varit på. Helt klart har stället satt Älvkarleby på kartan – vilket varit bra, säger Bert-Ola Dahlgren.

undefined
Bert-Ola Dahlgren är samhällsbyggnadschef i Älvkarleby kommun. Han förklarar att kommunen är nöjd med hur de nuvarande ägarna sköter anläggningen: "De följer lagstiftningen och allt fungerar bra i dag".
undefined
Shaolintemplet här blivit en plats för kampsport.
undefined
Linda Helzenius är tillförordnade näringslivschef i Älvkarleby kommun.
undefined
Byggnationen av ett av husen på Dragon Gate.
undefined
Utsikt högst upp från våning tio på hotellet vid Dragon Gate.
undefined
Entrén till Dragon Gate.
Dragon Gate

2004 köpte Jingchun Li hotellet Älvkarlen som även gick under namnet Checkpoint Daläven av Erland Ågren.

2004-07 Ganska omgående började rivnings- och byggarbetena. 2007 stod den första delen av det muromgärdade komplexet i kinesisk stil klart.

2007-14 Under dessa år görs olika satsningar med att hålla öppet restaurang och andra delar av Dragon Gate. Ingen av satsningarna blir långvarig av olika skäl. 2014 hålls även en invigning av hotellet där artisterna Kalle Moreus och Robert Wells spelar.

2017 I början på året meddelade ägaren Jingchun Li att han inte ville äga och driva anläggningen längre. Dragon Gate som består av ju delar, bland annat hotell, restauranger, konferenslokaler och museilokaler lades ut till försäljning hos en mäklare.

2018 På hösten detta år såldes Dragon Gate till entreprenören Olle Larsson, en grupp med Uppsalaföretagare samt Stockholmsföretagaren Martin Johansson.

2019-21 Under dessa år öppnas Dragon Gate upp. Restaurangen och butiken håller öppet dagligen. Det arrangeras även en mängd konserter samt raves på området.

2021- Pandemin stänger ner Dragon Gate som inte återöppnats efter att pandemin hävts. De nuvarande ägarna har också meddelat att de vill sälja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!