Skona mig från Schulmans politiska analyser

Politiker är, om man får tro DN-skribenten, ett gäng spån som agerar obegripligt.

Ledarkrönika 31 augusti 2022 06:26
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Dagens Nyheters skribent Alex Schulman skriver krönikor om allt mellan himmel och jord. Någon text kan handla om att han blivit kränkt av att en ”hånfull” pappa på skolans parkeringsplats har frågat om han "glömt fylla på blinkersolja". I texterna nämns luncher på uteserveringar i Stockholm, eller att han köpt en gård på norra Gotland. Gott så.  

Men så fort krönikorna handlar om politik önskar man att skribenten kunde ha hållit sig kvar på uteserveringarna i huvudstaden.

Politiker är, om man får tro Schulman, ett gäng spån som agerar konstigt och obegripligt. 

Socialdemokratiska ministrar kan beskrivas som "papegojorna", medan Moderatledaren Ulf Kristersson recenseras som "uppläxande, magistral". Liberalernas Johan Pehrson sägs vara "högröd" och med munnen "full av korv". Och givetvis har Ebba Buschs utseende varit lågt hängande frukt: "Där stod hon i sin knäppa klänning och såg kuslig ut". 

Höhö. 

 

Med ett imponerande självförtroende förklarar Schulman hur det ligger till. Som när Johan Pehrson efterträdde Nyamko Sabuni och förklarade att partiet vill sitta i en borgerlig regering, även om det kräver stöd av SD. Schulman igen: "Detta trots att Pehrson leder ett parti vars medlemmar inte vill det." Liberalernas ledning skulle alltså gå emot partiet i regeringsfrågan, om man får tro skribenten. Att Januariavtalskritikern Nyamko Sabuni valdes till partiledare, att hennes och nuvarande partilednings linje gång på gång "vunnit" i interna omröstningar, tycks ha gått Schulman förbi.

När den partinära Tidningen Nu genomförde en enkätundersökning med hundratals av partiets representanter i kommuner och regioner, om hur de ser på partiets ideologi, följde det samma mönster. 81,9 procent av "grästopparna" svarade att L är ett "borgerligt" parti. Betydligt fler ansågs sig befinna sig till höger om mitträcket. 

Men förlåt, passade det inte in i Schulmans tes?

 

Det händer att nämnda skribent även skriver om världspolitik. Som när Emmanuel Macron och Olaf Scholz tidigare i år uppmanade Putin att dra tillbaka trupper från Ukraina och införa vapenvila. Jag förstår inte "varför någon ens pratar" med Putin, skrev Schulman. Varför hade de europeiska ledarna "förvandlats till två nallebjörnar"? 

Som om frågan om dialog och hantering av farliga diktatorer var något udda, nytt och oförklarligt.

"Är de korkade?", frågade Schulman om den franske presidenten och den tyske förbundskanslern. Han landade i att deras agerande "är obegripligt".

Det obegripliga är att en framgångsrik kändispoddare och skribent känner sig manad att kommentera politik. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa