Religionsfrihet är inte att Ibn Rushd måste få bidrag

Äntligen drar socialdemokrater i bromsen.


Region Stockholm, som drar in bidragen till Ibn Rushd, leds numera av Aida Hadzialic (S) med samarbetspartier.

Region Stockholm, som drar in bidragen till Ibn Rushd, leds numera av Aida Hadzialic (S) med samarbetspartier.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ledarkrönika2024-06-14 06:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Stockholm – med rödgrönt styre sedan 2022 – drar in bidraget till studieförbundet Ibn Rushd. Man kräver tillbaka totalt 1,33 miljoner kronor för fjolåret och det här året.

En granskning av konsultfirman PwC har nämligen visat att det har använts studiematerial som bryter mot demokrativillkoren, bland annat material som refererar till sharialagar (SR, 10/6). "Man bryter mot de demokrativillkor som nämnden har satt upp", konstaterar kulturnämndens ordförande Erik Persson (S) i Region Stockholm.

För ett halvår sedan krävdes Ibn Rushd på en åtgärdsplan efter att en granskningsrapport av Folkbildningsrådet visade att det används studiematerial utan att det framgick hur innehållet ska problematiseras. I en av publikationerna som använts av förbundet, "The Upbringing of Children in Islam”, fick man bland annat veta att flickor måste bära slöja från 9 års ålder, att pojkar och flickor ska separeras, att muslimska barn inte ska umgås med ickemuslimer. Andra tveksamma budskap som förekom: Föräldrar får slå barn, män får slå "olydiga" fruar. Antisemitism och homofobi. I publikationen ”Islamic laws” togs barnäktenskap upp – utan att ifrågasättas.

Folkbildningsrådet ville dock inte dra in årets bidrag på 25 miljoner kronor. Efter det färska beslutet av Region Stockholm ska rådet inleda en ny granskning.

Att Ibn Rushd i vanlig ordning slår ifrån sig all kritik, kallar det islamofobi och ett hot mot religionsfriheten, må vara hänt. Men även från organisationer som borde veta bättre har det låtit liknande. Beslutet att neka Ibn Rushd bidrag hotar religionsfriheten, påstod Amnesty – i versaler – när Göteborg drog in ett lokalt stöd häromåret. Som om religionsfriheten skulle betyda att garanteras generösa bidrag.

Eftersom Uppsala kommun har fortsatt att betala ut bidrag till Ibn Rushd har frågetecken rests även här. När det politiska styret kritiserades för det för några år sedan rusade företrädare för Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, Amnesty Uppsala, Uppsala läns bildningsförbund och Folkbildningsrådet till Ibn Rushds försvar. Tonläget skruvades till max.

Men varför skulle Ibn Rushd skonas från kritik? Förra året nekade Östhammars kommun Furuhöjdskyrkans ungdomsförening bidrag efter att kyrkans pastor hade predikat mot bland annat homosexuella äktenskap. Inte såg jag Amnesty med flera organisationer varna om att de arma kristnas religionsfrihet var hotad, då. Det var den förstås inte, lika lite som muslimers religionsfrihet hotas av att Ibn Rushd blir av med offentligt stöd.

Även rödgröna politiker har genom åren reflexmässigt försvarat bidragen till studieförbundet. När forskaren Sameh Egyptson presenterade sin uppmärksammade doktorsavhandling ”Global politisk islam?: Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” i riksdagen förra året var salen fullsatt. Men inte en enda politiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Centerpartiet var på plats (vilket bekräftades av arrangören).

Därför är det nya beslutet från det rödgröna styret i Region Stockholm så välkommet. Socialdemokrater som Ann-Sofie Hermansson, Carina Hägg och Nalin Baksi har försökt lyfta problemen med islamism. Ingen av dem har längre ledande politiska positioner. Om det socialdemokratiska partiet äntligen ger dem rätt är det inte en dag för tidigt. 

Det finns ingen anledning för partier som kallar sig feministiska och progressiva att med skattemedel stärka islamism.