Hela riksdagen borde lyssna på Sameh Egyptson

Ert missriktade stöd har skadat vanliga muslimer, sade Egyptson till de närvarande riksdagsledamöterna.

Forskaren Sameh Egyptson presenterade i torsdags sin uppmärksammade avhandling under ett riksdagsseminarium.

Forskaren Sameh Egyptson presenterade i torsdags sin uppmärksammade avhandling under ett riksdagsseminarium.

Foto: Anders Wiklund

Krönika2023-02-24 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sameh Egyptsons doktorsavhandling ”Global politisk islam?: Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” har beskrivits som kontroversiell. Men när jag bläddrar i den har jag svårt att se det kontroversiella. Tesen – att svenska Islamiska förbundet är en del av Muslimska brödraskapet – är inte ny. 

För några år sedan släppte till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en rapport av Aje Carlbom, biträdande professor i politisk antropologi vid Malmö universitet. Carlbom nämnde då Islamiska förbundet, Sveriges unga muslimer, Sveriges muslimska råd och studieförbundet Ibn Rushd som associerade till Muslimska brödraskapet (16/3, 2018). 

Vad Egyptson har gjort är att fördjupa, kartlägga och analysera. Bakom avhandlingens 744 sidor ligger flera års arbete. 

Muslimska Brödraskapet är en politisk-religiös organisation som grundades i Egypten. Brödraskapets mål är att religionen ska genomsyra inte bara den privata sfären, utan även politiken och lagstiftningen. Därmed inte sagt att anhängarna förespråkar våld eller nödvändigtvis är emot demokrati. Så ska man inte få arbeta för sharia och islamism om man så vill? Det kan man för all del göra. Men frågan är varför det övriga samhället och staten ska bidra till att motverka jämställdhet, hbtq-rättigheter, yttrandefrihet och integration.

Egyptons avhandling riskerar att dra undan mattan för aktörer som i åratal har fått bidrag, startat friskolor och i medier getts rollen som representanter för svenska muslimer. 

Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan, påpekar att dessa årligen ges hundratals miljoner kronor från kommuner, Folkbildningsrådet, Sida och Myndigheten för stöd till trossamfund. "Det finns bokstavligt talat hundratals miljoner skäl till de hätska angreppen mot Egyptson", skriver Ranstorp (SvD, 15/2). 

När Egyptson på torsdagen presenterade sin avhandling i riksdagen fick han även stöd av bland andra Sten Widmalm från Uppsala universitet (fristående krönikör här på sidan). Egyptsons tillvägagångssätt är inte ovanligt inom samhällsvetenskapen, jag har suttit i betygsnämnder och sett betydligt sämre skrifter släppas igenom, sade han. Widmalm påpekade att även Evin Ismail, som forskat om Muslimska brödraskapets antisemitism, utsattes för hot och påtryckningar. 

I Uppsala stängdes nyligen Imanskolan, som nämns i den nya doktorsavhandlingen, och häromåret debatterades kommunens bidrag till studieförbundet Ibn Rushds lokala avdelning. S, MP och V ville inte dra in stödet, som därför fortsatte (UNT, 28/5 2021). Att frågan delar de politiska blocken märktes på riksdagsseminariet i torsdags. 

Ledamöterna gick upp en efter en för att ställa frågor till Egyptson, ledamöter från "Tidöpartierna". När jag frågar Robert Hannah (L), den ledamot som hade bjudit in Egyptson till riksdagen och som höll i arrangemanget, om det fanns politiker från oppositionen på plats svarar han nej. Inte en enda från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Centerpartiet. 

Hur är det möjligt? Socialdemokrater som Ann-Sofie Hermansson, Carina Hägg och Nalin Baksi (tidigare Pekgul) har sedan länge varnat för det som tas upp i Egyptsons avhandling.

Egyptson avrundade riksdagsseminariet med en vädjan till politikerna i salen: ert missriktade stöd har skadat vanliga muslimer, det är ert uppdrag att ändra på det. Trist bara att rödgröna ledamöter inte ens bemödade sig att gå dit.